Hlavní obsah

Divadelní spolek Kašpar ukončí kvůli financím činnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existence divadelního spolku Kašpar je vzhledem ke snižujícím se dotacím města bezprostředně ohrožena. Šéf souboru a ředitel Divadla v Celetné Jakub Špalek na internetových stránkách této scény oznámil, že Kašpaři budou muset v létě ukončit svoji činnost. Podobně ohroženy jsou vzhledem k dotační politice města i další pražské scény Archa a Semafor.

Článek

"Vzhledem k nečekanému snížení dotací ze strany pražského magistrátu jsme už teď finančně na dně a nejsme schopni uzavřít smlouvy s herci na sezonu 2008/9," uvedl principál. Čeká na záchranu, o kterou spolu s dalšími ohroženými divadly prosí i v petici Za Prahu kulturní. Dosud ji podepsalo přes 16 000 lidí, ale pražské zastupitelstvo ji na svém zasedání v dubnu odmítlo.

"Pokusíme se dohrát sezonu. Pevně věřím, že se nám podaří ještě přes letní prázdniny a začátkem září dohrávat Rozmarné léto. Doufejme, že udržíme herce na uzdě," řekl ve středu Špalek. Soubor, který v roce 1990 založil, dosud uvedl na šest desítek premiér.

Stejně složité to podle Špalka bude i s Divadlem v Celetné, které vzhledem ke snížení dotací omezilo počet večerních představení, zrušilo víkendové pohádky, malá noční představení a redukuje počet hostů. "Divadlo Continuo, Divadlo v 7 a půl, Divadlo Líšeň, ostravská Komorní scéna Aréna, Divadlo Petra Bezruče a další sem asi dlouho nepřijedou," vypočítal Špalek.

Místo šesti miliónů dva

"Na letošní rok spolek Kašpar žádal o šest miliónů, což je naprosto nutná částka - a dostaneme dva, což jsme se dozvěděli teprve nedávno. Peníze ještě nemáme, ale během pěti měsíců jsme je už utratili. Až je dostaneme, nebudeme mít na jediný den provozu dál," uvedl Špalek. Z toho důvodu nemůže prodloužit ani herecké smlouvy. A tak se v červnu dozví, jaký je "rozsah škod".

S Divadlem v Celetné je to podle Špalka o něco jednodušší. "Nemá totiž na starosti tolik lidí co Kašpar - jenom hodně hraje. Jakmile ale skončí Kašpar, začne klesat i provoz v Celetné. Konec odhaduji na říjen," vysvětlil Špalek. Jediným řešením podle něj je drastické navýšení nájmů souborů, které v Celetné hrají, což zase položí je.

"Ať uděláme ten nebo onen krok, výsledek bude stejný," dodal Jakub Špalek, podle něhož dostávalo Divadlo v Celetné několik let 2,5 miliónu korun ročně. "Teď máme 1,5 miliónu - a to je velký rozdíl," dodal.

Reklama

Související články

Příští Tanec Praha v metropoli asi nebude

Letošní jubilejní dvacátý ročník festivalu Tanec Praha může být posledním, který se uskuteční v metropoli Česka, sdělila Právu ředitelka akce Marta Lajnerová....

Výběr článků

Načítám