Hlavní obsah

Divadelní premiéry týdne: Hamlet i Titanic

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí lednový týden přináší na divadelní jeviště v celé republice řadu premiér děl starších i zcela nových.

Foto: Richard Kocourek

Filip Blažek (vlevo) a Miroslav Vladyka odehrají všechny postavy na palubě Titaniku.

Článek

Opera pražského Národního divadla uvede 18. ledna v historické budově operu britského klasika 20. století Benjamina Brittena z roku 1951 Billy Budd, která se od roku 1951, kdy měla světovou premiéru, ocitá poprvé na české operní scéně.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích se rozhodlo uvést k jubileu vzniku samostatné Československé republiky Janáčkovu operu Její pastorkyňa, jejíž vídeňská premiéra se odehrála právě v roce 1918. V nastudování šéfdirigenta Maria De Rose a šéfa českobudějovické opery, režiséra Tomáše Studeného titulní roli ztvární v alternaci Lucie Kašpárková a Kateřina Špilauer Hájovská a i pro další role disponuje inscenace, jež má premiéru 19. ledna, kvalitním obsazením.

Operní soubor plzeňského Divadla J. K. Tyla uvádí jako první premiéru roku operu francouzského skladatele Ambroise Thomase Hamlet na námět slavné Shakespearovy tragédie. V titulní roli se představí jako hosté barytonisté Roman Hoza a Thomas Weinhappel, který za tuto roli ztvárněnou na ostravské scéně obdržel před nedávnem cenu festivalu Opera 2017. Premiéra na Nové scéně se koná v sobotu 20. ledna.

Pražské Divadlo Kalich uvede 17. ledna českou premiéru komedie Titanic anglického dramatika Johna Fiskeho. Jeho hra, která se hrála již ve třinácti zemích světa včetně Slovenska, přibližuje divákům zkázu legendární lodi, a to pouze prostřednictvím dvou herců, kteří s komediální nadsázkou odehrají všechny postavy. V režii Jakuba Nvoty to budou Filip Blažek a Miroslav Vladyka.

Setkání muže jménem Eugen Loebl s vyšetřovatelkou při výslechu ve spletitém případu nabízí hra Vojtěcha Maška Černý med, kterou ve světové premiéře uvádí 19. ledna pražský Činoherní klub. V režii autora textu hrají Vasil Fridrich a Ivana Uhlířová, která se též podílela na režijním nastudování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám