Hlavní obsah

Divadelní premiéry: Don Giovanni i Juraj Kukura

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní premiéry prvního březnového týdne čerpají inspiraci z filmu, literatury i klasiky. Vedle nejslavnějšího prostopášníka všech dob Dona Giovanniho se ocitne i Juraj Kukura jako stárnoucí stand-up komik či sedm mužů hrajících o přebytku či nedostatku testosteronu.

Foto: archiv Divadla na Fidlovačce

Jedním z protagonistů inscenace Testosteron je i Oldřich Navrátil (uprostřed).

Článek

Divadelní podobu filmu Paola Genoveseho Naprostí cizinci uvede pražské Divadlo Na Jezerce. Příběh nutí diváky zamyslet se nad tím, zda se prostřednictvím moderních technologií namísto sblížení neodcizujeme. V dramatizaci a režii Matěje Balcara budou hrát Barbora Kodetová, Ondřej Kavan, Patricie Stolaříková, Milan Šteindler, Petr Vacek a další. Premiéra se koná 5. března.

Pražský divadelní spolek Kašpar uvede 5. března v Divadle v Celetné premiéru hry britského dramatika Patricka Marbera FC Rudý lev. Ve hře, která je na první pohled vyznáním fotbalu, ve skutečnosti jde o životní vítězství a prohry. O tom, co nás žene dál a dává sílu pokračovat. V režii Filipa Nuckollse hrají Jan Potměšil, Miloslav Tichý a Jan Zadražil.

Juraj Kukura je hlavní hvězdou inscenace Městských divadel pražských Přijde kůň do baru, která má premiéru 6. března v Divadle Rokoko. V divadelní adaptaci Grossmanovy knihy, oceněné v roce 2017 Man Bookerovou cenou, vytvoří Kukura roli stárnoucího stand-up komika Dovíka Grunsteina, který se během dvouhodinového vystoupení v baru na periferii nevýznamného města pokusí pobavit publikum a přitom se vyrovnat s vlastním životem. Vedle Kukury se v inscenaci režiséra Martina Čičváka představí i Tereza Marečková.

Sedm mužů tvoří základ drsné komedie Testosteron současného polského autora Andrzeje Saramonowicze o tom, že být člověkem není vůbec jednoduché. Navíc, když ten člověk je muž a jeho pohled na svět kalí přebytek nebo nedostatek testosteronu. Co si myslí muži o ženách se dozvědí diváci, kteří navštíví inscenaci pražského Divadla Na Fidlovačce, která bude mít premiéru 7. března v překladu a režii Tomáše Svobody.

Trochu hodně mimo je titul tragikomedie Štěpána Kozuba a Davida Vyhnálka, která se poprvé představí divákům ostravského Divadla Mír v sobotu 7. března v režii obou autorů. Je to tragikomedie o tématu, které se na divadelním jevišti ještě nikdy neobjevilo, s postavami, které ještě nikdo nepoznal, a s humorem tak černým, že dokáže odlehčit i ty nejtemnější představy.

RECENZE: Koncové světlo. Smrt nebolí, ale nudí. Alespoň na Nové scéně

Kultura

Dojde i na opery

Dvě operní premiéry se odehrají na jihu i na severu Čech. Smetanovu operu Tajemství vyprávějící příběh nestárnoucí lásky panny Rózy a konšela Kaliny v prostředí malého městečka pod Bezdězem nastudoval soubor Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. V režii Tomáše Studeného a pod taktovkou Martina Peschíka bude mít premiéru 6. března.

Ve stejný den uvádí liberecké Divadlo F. X. Šaldy premiéru Mozartovy opery o slavném potrestaném prostopášníkovi Donu Giovannim. V titulní roli se v alternaci představí Csaba Kotlár a Radim Schwab. Inscenaci nastudovala režisérka Dorotty Szalma a dirigent Stanislav Vavřínek.

A ještě jedna premiéra určená divákům od tří do tři sta třiceti let. V brněnském Divadle Husa na provázku má 7. března premiéru inscenace Cirkus Abrafrk inspirovaná textem světoznámého surrealisty Daniila Charmse. Inscenaci připravila umělecká šéfka souboru a režisérka Anna Davidová ve spolupráci s autorem scény, kostýmů a loutek Františkem Petrákem.

RECENZE: Matka. Tomu ty, maminko, nerozumíš

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám