Hlavní obsah

Die Krupps se vrátili oslavit 25 let existence

PRAHA

V rámci turné k 25 letům existence vystoupí v pondělí 30. ledna v pražském Abatonu německá skupina Die Krupps, která prodělala řadu stylových proměn od ryze industriálního uskupení zaměřujícího se na hluky a údery kovů, přes čistě elektronický soubor až ke spojení tvrdého rocku s elektronikou. Největší úspěch jí přinesly osobité coververze písní americké skupiny Metallica, které natočila na začátku 90 let.

Článek

Skupinu založil v roce 1981 zpěvák, kytarista a klávesista Jürgen Engler společně s bývalým členem Propagandy Ralfem Dörperem. První deska Stahlwerksymphonie přinášela čistý industriál postavený na hlucích a úderech na kovy. Postupně ale v tvorbě kapely začala nabývat vrchu elektronika, což ukázal už singl Wahre Arbeit, Wahrer Lohn z druhé desky Volle Kraft Voraus z roku 1982.

Skupina se spolu s Front 242 a DAF zařadila k předním představitelům electronic body music. V 90.letech se na desce Fatherland vyjádřila proti německému nacionalismu. Současně začala více využívat kytar, což se ukázalo na trilogii desek, kterou v roce 1995 završila album III-Odyssey To Mind. Svou kariéru uzavřela v roce 1997 albem Paradise Now, na kterém se podíleli i Dieter Moebius zue souboru Cluster a Mani Neumeier z kapely Guru Guru.

Die Krupps s Englerem a Dörperem se začátkem roku 2005 dali znovu dohromady u příležitosti jubilea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám