Hlavní obsah

Dhol Foundation se představí v pražském Roxy

Novinky, Alex Švamberk
Praha

Londýnská skupina Dhol Foundation, pravidelný účastník letního festivalu v Trutnově, jejímž hlavním nástrojem je pandžábský buben dhol, se poprvé tuzemskému publiku představí v klubu. Ve čtvrtek bude hrát v pražském Roxy.

Článek

Dhol Foundation jsou v současné době nejvýraznějšími představiteli londýnského undergroundu s indo-pákistánskými kořeny. Spojuje mohutný zvuk dholu s elektronikou, kytarami i vokály.

Kapelu založil jeden nejznámějších hráčů na dhol, v Londýně narozený potomek indických přistěhovalců John Kalsi. Začínal u skupiny Alaap, která jako jedna z prvních přišla se stylem bhangra inspirovaným tradiční pandžábskou hudbou. Když od Alaap odešel, pozvali si jej TransGlobal Underground, pak spolupracoval s Fun-Da-Mental, Asian Dub Foundation i s Robertem Plantem. Hraje také s Afro-Celt Sound Systemem a vede dechový orchestr The Bollywood Brass Band.

Dhol Foundation se představili na všech velkých festivalech věnovaných world-music, nejde však o žádné puristy, Kalsi se pokouší o živoucí fúzi různých prvků, i když dominantním nástrojem je velký dřevěný dvoustranný buben dhol se dvěma blanami. Na větší basovou blánu se hraje zahnutou paličkou dagga, na druhou tenkou rákosovou thili. Ladění se mění napínáním obou blan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám