Hlavní obsah

Designblok učí lidi mít dobrý vkus

Právo, Jan Šída

Sedmnáctý ročník přehlídky designu a umění Designblok 15, který potrvá do 27. října, je věnován svobodě. Ta je základem jakékoli lidské kreativity. Aby totiž mohly vzniknout kvalitní věci jakéhokoli druhu, musí mít člověk volnou mysl i ruce.

Foto: Jan Šída, Právo

Designblok ukazuje neobvyklé tvary i na obvyklých věcech (Grung Design).

Článek

V hlavním stanu přehlídky, Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha, se mohou návštěvníci kochat všemi možnými formami designu v užitém umění, klasickém umění, ve šperku i v módě. A to z ateliérů tuzemských i světových tvůrců či studií.

Výraznou devízou letošního Designbloku je přehlednost. Průmyslový palác má dostatek prostoru, aby dokázal všechny vystavovatele pojmout. Návštěvník prochází uličkami a v podstatě nemůže nic minout. Oproti hotelu Evropa, který akci hostil minule, je vše poskládáno vedle sebe. Na druhou stranu intimní hotelové pokojíčky a nepřehledná schodiště nutily lidi hledat a objevovat.

Kladem Designbloku je především výchova lidí k tomu, aby i nad obyčejnou věcí dokázali samostatně přemýšlet a pochopili, že ne všechny předměty ladí dohromady a tvoří estetickou harmonii.

Svoboda je poznaná nutnost, a tak si můžeme díky takovým festivalům estetiky výrazně ujasnit vztah k prostoru, ve kterém žijeme.

Ceny šéfredaktorů

Nejlepší nový nábytek: TON

Nejlepší kolekce bytových doplňků: Křehký

Nejlepší kolekce svítidel: BOMMA

Nejlepší kolekce šperků: Nastassia Aleinikava Eyewear

Nejlepší nový výrobek: Mikov

Nejlepší prototyp designéra: Markéta Držmíšková a Petr Hák

Nejlepší instalace výrobce: TON

Nejlepší prezentace designéra a designérského studia: DECHEM

Nejlepší školní prezentace: Scholastika

Cena za mimořádný počin mimo kategorie: Art House

Přehlídka Designblok vyhlásila také v deseti kategoriích vítěze Cen šéfredaktorů. Oceněny byly nejlepší instalace výrobců, distributorů, školních studií i designérů a designérských studií, porota zvolila i nejlepší nový nábytek, kolekci doplňků, svítidel a šperků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám