Hlavní obsah

Designblok: Co byste na festivalu designu neměli vynechat

Novinky, Aki Votrubová

I letos se milovníci designu dočkali největšího svátku estetiky, technologií a módy. Na Designblok 2019 na holešovickém výstavišti se vypravila instagramerka a fotografka Aki Votrubová, aby pro vás vybrala to nejzajímavější, co na přehlídce rozhodně nesmíte minout.

Foto: Aki Votrubová

Expozice uskupení designérů pod názvem Showroom letos představila svůj náhled na budoucnost modely od Eiri Prague #sol (slunce), recyklovanou taškou od PBG dle tématu #sustainable (udržitelný) či aktovkou TwoLines Leather s názvem #standout (vybočovat).

Článek

Vynálezy jako ze sci-fi i dřevěné retro hračky

Ať se vydáte do Průmyslového paláce, kde probíhá hlavní výstava či do jednoho ze 100 dalších pop-up míst a galerií po celé Praze či v regionech, hned na první pohled vám dojde téma letošního svátku estetiky, a tím je BUDOUCNOST.

Dýchnou na vás nové technologie jak z vesmírného sci-fi i tematika společenské zodpovědnosti. Z expozic tvůrců je zcela jasné, na co se letos soustředili - na ekologické aspekty své práce. Letošní Designblok tak zkoumá cestu zodpovědné výroby již od navrhování produktů a hledání materiálů budoucnosti.

Foto: Aki Votrubová

Expozice z dílny NAHAKU, ve které přetvořili jednorázové prosecco lahve na svítidla.

Někdo si jako budoucnost představí vesmír a slunce, jiný ji vidí v přírodě, lese či v dětech, které reprezentují generaci budocnosti - a na to vše na letošním Designbloku narazíte. Před Lapidáriem na holešovickém výstavišti vyrostl voňavý živý les a nejen v sekci diplomových prací UmPrum si zase můžete pohrát s nejrůznějšími moderními i jednoduchými dřevěnými hračkami pro nejmenší.

Foto: Aki Votrubová

K tématu udržitelnosti a odpovědnosti v květinářském sektoru se se svou expozicí vyjadřuje Green Decor Žižkov. Vpravo: Ton oslavuje 30 let svobody tvořit.

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější expozice

Mezi bezmála 350 vystavujícími v rámci letošního festivalu designu není vůbec snadné se zorientovat. Lifestyle blogerka Aki Votrubová se vydala na Designblok hned zkraje festivalu, aby obhlídla to nejzajímavější napříč jednotlivými expozicemi z oblasti módy a šperků, technologií i bytových vychytávek.

Foto: Aki Votrubová

Zuzana Basterrech svou značku Soolista vystavuje na Designbloku již počtvrté.

Zdarma se můžete podívat do sekce ArtHouse, která je umístěna v Lapidáriu Národního muzea vedle Průmyslového paláce. Téma letošní výstavy je Odyssea a vy si mezi devatenácti objekty vesměs zahraničních designérů můžete užít například umělý vítr dotvářející atmosféru rozbouřeného moře v hypnotické videosmyčce.

Foto: Aki Votrubová

Kromě hladu po designu můžete na festivalu utišit i touhu po dobrém jídle. Stánků se slanými i sladkými dobrotami je zde nespočet.

V Superstudiu, kde se prezentují ty největší značky nevynechejte minimalistickou ale výmluvně sametovou a na ceny Designbloku nominovanou výstavku jediné židle značky Ton, obhlédněte hybridní auto Renault Trezor a nezapomeňte se v pravém křídle Průmyslového paláce zastavit ani u robotického chapadla z dílny ABB, které umí nakreslit nejrůznější geometrické obrazce.

Renault Trezor: největší elektrická stylovka

AutoMoto

Při procházení Superstudia se nelekněte do peří a barev zahalených šelmo-ptáků, tanečnic, které pobíhají mezi 70 expozicemi špičkových designérů.

Tam, kde čeští designéři hrají prim

Takzvané OpenStudio v opačné části výstavního objektu vám umožní nahlédnout pod pokličku současným designérům i studentům estetických oborů. Čí expozice nás nejvíce zaujaly? Prohlédněte si naši galerii výstav, které nesmíte vynechat, čas máte do pondělního večera, do kdy Designblok probíhá.

Foto: Aki Votrubová

Pohádkovou budoucnost plnou záhad, dobrodružství a přátelství přislibuje značka Soolista se svou kolekcí “Bylo nebylo” jejíž tváří se stala herečka Linda Rybová.

Foto: Aki Votrubová

Letní kolekci brýlí pro designovou optiku IOKO představila autorka Nastassia Aleinikava.

Foto: Aki Votrubová

PBG studio již potřetí dobily Designblok svými funkčními a zároveň minimalistickými koženými unisex dopňky. V rámci letošního festivalu navíc slaví otevření svého vlastního showroomu na Vinohradech.

Foto: Aki Votrubová

Aki Votrubová

O autorce: Instagramerka a fotografka Aki Votrubová se věnuje módní a cestovatelské fotografii. Novinky ze světa lifestylu a designu publikuje na své instagramové stránce @akivotrubova.

Reklama

Související témata:

Související články

Karel Gott, mistr stylu

Karel Gott byl nejen úspěšným zpěvákem, ale také pravým džentlmenem, který věděl, že šaty dělají člověka. I proto si ho jen málokdo vybaví ve volnočasovém...

Výběr článků

Načítám