Hlavní obsah

Designblok 15 se neodehrává jen na Výstavišti

Právo, Jan Šída

Festival moderního designu Designblok se jako již tradičně neomezuje jen na jednu hlavní destinaci Superstudio, ale rozevírá vějíř svých aktivit po celém městě (a také do Brna a Plzně). Expozice si mohou návštěvníci vychutnat v specializovaných galeriích, obchodech s designem i pop-up shopech.

Foto: Jan Šída, Právo

Nábytek vytvořený pomocí 3D tiskárny vystavuje studio Harddecor.

Článek

Většina uměleckých artefaktů se týká bytového interiéru (nábytek, doplňky), šperků, oblečení, ale též skla.

Výstavu současného českého skla a porcelánu připravilo studio Brilliant by Design v prostorách Českého centra v Rytířské ulici. Významným exponátem jsou především mísy skláře Zdeňka Lhotského, vytvořené originální metodou vitrucell, pomocí které se sklo barví zvláštním externím způsobem.

Kolekce českého porcelánu Blue-White Elegance stojí na kontrastu dvou barev. Černá soška ladně se vzpínající labutě se vymezuje proti bělostným šálkům na kávu.

Studio Bomma Na Příkopech prezentuje sklářskou tvorbu několika výtvarníků. Za povšimnutí určitě stojí tvorba Františka Víznera, který své mísy a talíře nemodeluje jen jako předměty užitého umění, ale také jako svébytné skulptury.

Kodaňské studio Iskos-Berlin jde k výslednému estetickému dojmu pomocí oblých tvarů a prolamování rovné plochy sklenice. Objekt díky tomu získá vzdušnost a lehkost.

Na Senovážném náměstí mohou milovníci zajímavých výtvarných řešení navštívit galerii Harddecore. Nabízí širokou paletu designově ošetřených předmětů. Mezi nejzajímavější vystavené věci patří nábytek vytvořený futurologickou technologií na 3D tiskárně. Návrháři Petr Bakoš a Petr Fiala dali návod, jak být sám sobě výrobcem i uživatelem. Tři židle vypadají na první pohled jako smontované v továrně na nábytek. Přesto vznikly naprosto originálním způsobem. Pokud se taková technologie rozšíří, významně změní ekonomicko-sociální vztahy mezi lidmi.

Je tedy možné, že se dočkáme doby, kdy si budeme sami vytvářet svůj bytový interiér i okolní městský exteriér podle svého vlastního ideového plánu prostřednictvím progresivních technologií. A budeme za svou vizi také plně odpovědní.

Reklama

Výběr článků

Načítám