Hlavní obsah

Desetiletá filmová vláda Harryho Pottera je definitivně ukončena

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po deseti letech od prvního filmu a čtyři roky od vydání poslední knihy J. K. Rowlingové se osmým snímkem uzavírá napínavá filmová sága o zrání mladého čaroděje Harryho Pottera a jeho přátel. A počtvrté pod taktovkou režiséra Davida Yatese.

Článek

Končí deset let společného života pro generační vrstevníky hlavních hrdinů na celém světě, končí vzrušené spekulace, v jaké podobě se příběhy ze stránek knihy a fantazie čtenářů dostanou na filmové plátno. Řekněme hned, že filmový závěr většinu fanoušků nezklame.

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 potvrzuje logiku rozhodnutí rozdělit sedmý díl knihy do dvou filmů. V poslední třetině knihy totiž vrcholí souboj Harryho s lordem Voldemortem mohutnou bitvou, jíž chtěli tvůrci filmu dát dostatek prostoru. I tak se na plátno nevešlo vše.

Poslední díl začíná tam, kde první část Relikvií smrti končila – triumfem Voldemorta (Ralph Fiennes) svírajícího vítězně vytouženou hůlku smrti, která mu má dát neomezenou moc. To, že se tak nestane, je pro Pána zla největším zklamáním i důvodem k znepokojení – vedle kritického okamžiku, kdy zjistí, že Harry objevil tajemství viteálů a postupně je ničí. Od té chvíle roste ve Voldemortově tváři vzdor dokonalé hadí masce panika a strach.

Obavy, že zobrazení rozhodující bitvy sil dobra a zla promění snímek v pouhý temný akční film, se naštěstí nenaplnily. Ne že by si milovníci akčních filmů nepřišli na své - jak scény v bance u Gringottových, tak závěrečná bitva v Bradavicích jsou plné dramatických chvil i obratných triků: diváci ocení zřícený most, obrovského draka, skřety, bojující obry i pavouky, stravující oheň a davy komparsistů na obou stranách barikády, to vše je úctyhodné a kamera Eduarda Serry dokázala objevit v ruinách Bradavic vskutku nádherné záběry.

Nenalezneme tu samoúčelné efekty. Výjimkou je pád Voldemorta s Harrym z pobořených hradeb, při němž se zdá, že se vzájemně pokoušejí uškrtit, vše na hranici nechtěného humoru. Humor ale naštěstí prokmitává jinak temně laděnou fantasy v podobě dobře načasovaných, suše anglických point situací - jako když profesorka McGonagallová (Maggie Smith) poté, co oživí bradavické sochy, okouzleně utrousí: „Vždycky jsem toužila to zaklínadlo použít!“

Anebo Ron poté, co hadím jazykem otevře dveře do Tajemné komnaty, shodí své umění před Hermionou připsanou replikou: „Tos nevěděla, že Harry občas mluví ze spaní?“ O školníku Filchovi zametajícím uprostřed bitvy zřícené schody ani nemluvě. Scenárista Steve Kloves se vyhnul dlouhým reminiscencím osudů postav. Upustil od přehrabování se v minulosti profesora Brumbála a nechal Harryho při setkání s jeho bratrem Aberforthem odbýt vše větou: „Nezajímá mě, co se stalo mezi vámi a vaším bratrem!“ a rovněž dialog Brumbála s Harrym účelně zkrátil.

Na druhé straně věnoval velkou pozornost profesoru Snapeovi, jehož Alan Rickman dokázal v posledním okamžiku hodně zlidštit, takže jeho smrt působí opravdu emotivně. Střihová reminiscence Snapeova vztahu k Harryho matce je ale natolik blesková, že se v ní zorientuje jen ten, kdo četl knihu.

Herecké výkony protagonistů nepřinášejí mnoho nového. Výjimkou je už zmíněný Snape Alana Rickmana, ovšem Daniel Radcliffe v titulní roli dostal jen malý prostor k něčemu víc než jen k četným variacím na bolestné grimasy, a to v okamžiku, kdy přijímá myšlenku své smrti, a poté prochází hradem plným obětí, za něž cítí palčivou odpovědnost. Emma Watson i Rupert Grint v rolích Harryho přátel nepřekonali své výkony z předešlých dílů.

Podstatné na posledním dílu je především to, že se za vší akčností neztratilo téma lásky a přátelství, vítězící nad tupým a zákeřným zlem. To je totiž to nejcennější, co knižní i filmová sága přinesla. Záběrem na tváře tří bitvou zdevastovaných přátel by film klidně mohl skončit. Ale tvůrci si neodpustili epilog, v němž o devatenáct let starší protagonisté v roli rodičů vyprovázejí své děti na cestu do bradavické školy. Je to dodatek stejně nadbytečný jako v knize, ke cti režiséra Yatese budiž řečeno, že ho udržel v příjemně shazující nadsázce.

Česká kina nabízejí film ve 3D formátu, ale upřímně řečeno, nic moc tím snímek nezíská. Jen je v něm o něco větší tma a postavy jako vystřižené z lepenky se pohybují v třírozměrném, trochu uměle působícím prostoru. Ale určitě je to bonus, který mnozí ocení.

Harry Potter a Relikvie smrti – část 2

Velká Británie / USA 2011, 125 min.

Režie: David Yates, hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Papa Roach znovu v Praze. Vystoupí v Lucerně

V loňském roce jsme mohli Papa Roach vidět i slyšet na festivalu Sázavafest. V letošním roce vystoupí přímo v Praze v Lucerna Music Baru, a to ve středu 13....

Výběr článků

Načítám