Hlavní obsah

Der Film: Svět puberťaček i dokumenty o smrti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Der Film nabídne mezi 4. a 11. říjnem to nejlepší ze současné německé, švýcarské a rakouské kinematografie a jako bonus i jeden němý archívní snímek. Zatímco Princezny z Kreuzbergu sledují cestu pubertálních dívek za dospělostí, filmy jako Import/Export nebo Čas odejít nabídnou poněkud depresivnější pohled na život a smrt.

Článek

Jak uvedl Jiří Šebesta z kina Aero, festival Der Film je zaměřen především na nejsoučasnější tvorbu, ale jako zajímavost zařadí i archívní snímek Asphalt z roku 1929, jehož projekce bude doprovozena živou hudbou. Festival doprovodí také koncert představitelů německé elektronické scény z Düsseldorfu Kreidler (6. 10. v Arše).

Letos se rozšíříme také do Brna (Kino Art 10. - 12. 10.), upozornil Šebesta. Pražská část festivalu proběhne na tradičních místech, v kinech Aero a Světozor.

Klára Konečná z Goethe Institutu upozornila na výjimečný dokument  o dospívání Princezny z Kreuzbergu, oceněný na Berlinale 2007. Režisérka Bettina Blümner v něm sleduje tři berlínské teenagerky během běžného dne. Doprovází je domů, do školy, do práce, do kaváren či na koupaliště a ukazuje jejich životní touhy a představy o vlastní dospělosti.

Ulrich Seidl i Fatih Akin

Za filmy, u kterých se očekává velký divácky ohlas a mají proto postupně jít i do běžné distribuce, jsou považovány Čtyři minuty Chrise Krause, Vitus Švýcara Frediho Murera, Na druhé straně Fatiha Akina a především Import/Export Ulricha Seidla.

Osobně se má festivalu zúčastnit Rakušanka Anita Natmessnig (dokument o umírání Čas odejít), Fredi Murer, autor 15minutového snímku Fair Trade Michael Dreher a Marcel Wehn, jenž natočil biografický snímek o Wimu Wendersovi Ten co odešel - Wendersova raná léta. 

Podrobnosti o filmech a další zajímavosti najdete na www.derfilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám