Hlavní obsah

Deneuveová převezme cenu Kristián. Dnes večer odstartuje v Praze jubilejní, 25. ročník Febiofestu

Právo, Věra Míšková

Velká hvězda francouzského i světového filmu Catherine Deneuveová převezme dnes večer v pražském Obecním domě cenu Kristián za celoživotní přínos filmu. Spolu s ní ho dostane na zahájení 25. ročníku filmového Febiofestu i česká herečka Daniela Kolářová.

Foto: ČTK

Catherine Deneuveová převezme dnes večer cenu Febiofestu.

Článek

Filmový maratón poté odstartuje film anglické režisérky Sally Potterové Večírek, který je satirickým pohledem do vyšších vrstev anglické společnosti.

Hvězdné obsazení představují Kristin Scott Thomasová, Timothy Spall, Patricia Clarksonová či Cillian Murphy. Dalšími hosty, které festival ve svém průběhu odmění za jejich dílo Kristiánem, budou režiséři Arnaud Desplechin a Leos Carax.

Febiofest uvítá i řadu dalších filmařů ze zahraničí, například herečky Daphné Patakiu a Marynu Cayonovou, které hrají ve snímku Djam režiséra Tonyho Gatlifa, a svůj film Sud prachu uvede ke konci festivalu také srbský režisér Goran Paskaljevic.

Festival zakončí 22. března v CineStar Anděl americko-britský film Souboj pohlaví natočený na motivy skutečného tenisového zápasu z roku 1973, ve kterém se potkaly dvě tehdejší americké jedničky Billie Jean Kingová a Bobby Riggs, které ve filmu hrají Emma Stoneová a Steve Carell. Do distribuce snímek uvede Bontonfilm 5. dubna.

Soutěž Nová Evropa

Předsedkyní tradiční třiatřicetičlenné laické poroty soutěže Nová Evropa, která je určena pro filmaře, kteří představí svůj první nebo druhý snímek, bude zpěvačka Marta Kubišová. Porota udělí vítězi cenu Grand Prix s odměnou pět tisíc eur.

Soutěž uvádí autorské pohledy na současný svět a na vztahy, které v něm postavy prožívají. Například německý režisér Roderick Warich, který se zúčastní i diskuse s diváky, zachycuje odvrácenou tvář zdánlivého ráje, kde žijí jak gangsteři, tak i duchové.

Režisér Kim Hiorthoj a herečka Sarah Francesca Branne uvedou Pravidla pro všechno, formálně hravý a emocionálně silný film zkoumající odlehčeným způsobem lidské nedostatky a obavy chaotického světa.

Herečka Fanni Meteliusová představí snímek Srdce, který odhaluje intimitu, niternou manipulaci a nemilosrdnou skutečnost moderního partnerského vztahu. Cena bude vítězi předána na slavnostním zakončení festivalu 22. března.

Medaile pro Jiřího Kodeta

Společně s jabloneckou Českou mincovnou poctil letos Febiofest ražbou pamětní medaile jednoho z nejvýznamnějších českých herců Jiřího Kodeta. Zlatou medaili převzala už na tiskové konferenci před zahájením Febiofestu jeho manželka Soňa Kodetová.

Česká mincovna touto medailí navazuje na poctu věnovanou Karlu Fialovi, Rudolfu Hrušínskému či Vladimíru Menšíkovi. Filmoví fandové mohou se zahájením festivalu začít hlasovat, které osobnosti se této pocty dostane příští rok.

Festival udělí také cenu Amnesty International Febiofest Award. V porotě hodnotící osm soutěžních filmů zasednou irská herečka Ann Skelly, režisér a moderátor Šimon Holý a Martina Pařízková za Amnesty International.

A oceněni budou i vítězové pátého ročníku soutěže I ty jsi filmařem. Do finále byli vybráni amatérští tvůrci Adam Karásek, Jáchym Belcher, Jeremy Tichý, Klára Drbohlavová, Matyáš Sobotka, Oliver Beaujard, Ondřej Samek a Petr Černý.

Finalisté se během festivalu zúčastní workshopu pořádaného ve spolupráci s My Street Films. Výherci získají finanční odměny, slavnostní vyhlášení i s projekcí finálových filmů bude 23. března od 15 hodin v prostoru Zetko youtubera Jirky Krále.

Ozvěny Febiofestu v 16 městech

Celkově festival představí program s více než 170 celovečerními filmy v rámci patnácti sekcí na téměř 440 pražských projekcích. Dalších několik desítek projekcí pak proběhne v regionech – ozvěny pražského festivalu se letos od 26. března do 21. dubna vydají do 16 měst po celé České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám