Hlavní obsah

Demis Roussos: Viděl jsem smrt i válku

Právo, Šárka Hellerová

Řecký zpěvák Demis Roussos vystoupí ve středu Praze a s Právem hovořil o své dlouhé kariéře, proměnách hudby během času i o cestování.

Foto: archív, Právo

Demis Roussos

Článek

Během kariéry jste zpíval mnoho hudebních stylů. Který vám je nejbližší?

Teď je to hlavně rocková hudba, taková, jaká je na mém posledním albu Demis, které vyšlo před dvěma lety. Mám ale rád i world music, pop nebo folk. Naopak nikdy jsem nezpíval techno a ani po tom netoužím.

Na hudební scéně jste od 60 let. Jak na vás působily její proměny, kterými od té doby scéna prošla?

Musím se přiznat, že mi to bylo v podstatě jedno. Jsem jeden z těch umělců, kteří měli to štěstí, že neustále zpívali na pódiích celého světa a chodilo na ně dost lidí. Proto jsem se nemusel stylovými změnami zabývat a naštěstí mě nijak neovlivnily. Určité posuny na mých albech samozřejmě jsou, ale to je spíš otázka mého vývoje. V sedmdesátých letech bylo několik mých alb na předních místech hitparád a pak přišlo ještě několik dalších úspěchů.

Máte mezi světovými hudebníky přátele, se kterými jste v neustálém kontaktu?

Znám spoustu lidí, ale pokud bych měl z těch slavných jmenovat přítele, neřeknu nikoho. Když zrovna nekoncertuji nebo na něčem nepracuji, vedu obyčejný život se svou rodinou.

Před dvěma lety vyšlo vaše album Demis. Plánujete nahrát ještě nějaké další?

Album momentálně neplánuji, ale pracuji na jednom projektu, který je pro mě důležitý. Vytvářím ho s různými hudebníky z celého světa a uvidíme, jak to dopadne. Víc o něm nemohu říct.

V roce 1985 bylo uneseno letadlo, na jehož palubě jste byl. Bál jste se tenkrát o život?

Bál jsem se hrozně. V jednom momentě jsem viděl smrt i válku a věřte mi, že v tu chvíli vidíte život jinak. A pak už ho vidíte jinak pořád. Změnil jsem tenkrát pohled na spoustu věcí.

Narodil jste se v Egyptě. Vracíte se tam často?

Ne moc často, jenom občas. Byl jsem tam nedávno se svou dcerou Emily, která je režisérka a točí film o mém životě. Samozřejmě s ním začínala v Alexandrii, kde jsem se narodil.

Jakou zemi při svém koncertování navštěvujete nejraději?

Mám duši kosmopolitního člověka a umělce. Miluju cestování a setkávání s lidmi na celém světě. Jsem například šťastný, že znovu navštívím Prahu. Je to kouzelné město, myslím, že Pražané jsou ve svých srdcích opravdoví.

Reklama

Výběr článků

Načítám