Hlavní obsah

De Niro chtěl dát filmovou cenu Kubáncům, kteří emigrovali a zmizeli

Novinky, Stanislav Dvořák

Na filmovém festivale Tribeca, který založil Robert De Niro, obdržel kubánský film Una noche hned tři ceny. Jenže dva hlavní protagonisté si pro ně nepřišli, protože zmizeli cestou na festival kdesi v Miami. Zjevně chtěli v USA zůstat.

Foto: ČTK/AP

Nikdo neví, kde Javier Núněz Florian a Anailin de la Rúa de la Torre jsou. Pravděpodobně se ukryli někde v kubánské komunitě v Miami.

Článek

Cena pro nejlepšího herce osiřela. Javier Núněz Florian totiž zmizel s kolegyní Anailin de la Rúa de la Torre cestou na festival. Ironií osudu jejich film pojednává právě o třech mladých Kubáncích, kteří utíkají z jednoho z posledních komunistických skanzenů na světě.

Herci se vypařili během mezipřistání v Miami. Pouze jejich kolega Dariel Arrechada, který dostal cenu společně s Florianem, dojel až do New Yorku na premiéru. Porotci vychválili jejich silné individuální výkony i společný účinek jejich herectví, který byl prý více než jen součtem částí.

Arrechada si převzal cenu se smíšenými pocity

Arrechada si vyzvedl svou prémii 2500 dolarů a vylíčil své smíšené pocity. "Přeju si, aby tady byli, ale... přejme jim to, Javierovi, Anailin a každému. Je to divné. Schází mi.“

Režisérka filmu Lucy Molloyová vyhrála cenu za nejlepší režii, navíc byla oceněna ještě kamera kubánského hitu. Režisérka rovněž vyjádřila lítost, že mladí herci nemůžou sdílet slávu s nimi. "Byl by to pro ně skvělý zážitek. Neozvali se mi. Prostě jen doufám, že se mají dobře a jsou zdraví.“

Festival Tribeca byl založen v roce 2002 Robertem De Nirem a producentkou Jane Rosenthalovou v reakci na teroristické útoky z 11. září 2001. Chtěli pomocí kultury vrátit život do čtvrti nedaleko zničených věží World Trade Center.

Reklama

Výběr článků

Načítám