Hlavní obsah

Davy se fotily v Abbey Road k výročí slavné desky a fotky Beatles

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srpnu 1969 se konal nejen festival Woodstock. Beatles se před 50 lety na londýnské Abbey Road vyfotili na přechodu a vznikl jejich nejikoničtější obal na desku. Album Abbey Road pak v září putovalo na pulty obchodů a stalo se legendárním. Ve čtvrtek se kvůli tomu Abbey Road opět zaplnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé si připomněli 50. výročí vzniku slavného obalu desky Abbey Road s kapelou Beatles na přechodu pro chodceVideo: Reuters

 
Článek

Stovky lidí ve čtvrtek přecházely po slavném přechodu a fotily se jako Beatles. Byla to mnohem větší akce, než když se tam fotili John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr. Fotograf Iain Macmillan je na prázdné ulici jen šestkrát „cvaknul“ a šlo se domů. Deska vyšla 26. září 1969.

Zajímavostí je, že to byla v té době jediná deska, která vůbec neobsahovala na přední straně název skupiny. Beatles byli tak slavní, že to bylo jedno.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Davy na Abbey Road

Ve čtvrtek byla londýnská ulice přeplněná lidmi a doprava se zastavovala. Každý chtěl mít svou fotku z Abbey Road.

Deska Abbey Road byla labutí písní Beatles, posledním dílem, které spolu všichni čtyři udělali. Pak se vrhli na sólové projekty a John Lennon byl později zavražděn.

Foto: Apple Corps

Beatles na Abbey Road

Abbey Road bývá považována za téměř geniální dílo. Neskutečně komplexní, vizionářská a drzá deska míchá pop, rock, blues, soul, a dokonce syntezátory.  Začíná drsnou rockovou Come Together, kterou napodobovalo nespočet dalších skupin, pokračuje nadýchanou romantikou balady Something, následuje drásavá soulová skladba Oh Darling.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukázky z remastrovaného alba Abbey RoadVideo: Reuters

Druhou stranu LP otevírá vyklidněná optimistická písnička Here Comes the Sun a velkolepý dramatický závěr pečlivě promyšlené desky přinášejí tracky Golden Slumbers, Carry That Weight a The End.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám