Hlavní obsah

David Cronenberg i Petr Václav v Cannes

Právo, Věra Míšková, Cannes

Po mnoha letech má česká kinematografie zastoupení na canneském festivalu. Do kolekce nezávislých byl vybrán film Petra Václava Cesta ven, jenž sleduje osud mladé romské ženy, která se snaží vymanit ze sociálního předurčení.

Foto: Reuters – Eric Gaillard

Julianne Mooreová a Robert Pattinson, představitelé filmu Mapy ke hvězdám, před novináři v Cannes

Článek

Včerejší dopolední projekci ve zcela zaplněném sále lze označit za jednoznačný úspěch. Nejenže nikdo z publika neodešel, což je v nabitém canneském programu známka velkého zaujetí, ale po skončení filmu tvůrci odpovídali na množství otázek, z nichž bylo jasné, že diváci příběh pochopili a chtěli se dozvědět podrobnosti o realitě.

„Ano, je to takové jako ve filmu. Nic není přibarvené, náš život opravdu není snadný, ať se snažíme sebevíc,“ odpověděla divákům představitelka hlavní role, neherečka Klaudia Dudová, kterou musel Václav pro přijetí role přemlouvat.

„Neznala jsem ho, nevěřila jsem mu, myslela jsem, že to je nějaká legrace,“ přiznala mladá matka, která je – podobně jako její hrdinka – na mateřské dovolené s první dcerkou.

V hlavním soutěžním programu vzbudil jako vždy pozornost film Kanaďana Davida Cronenberga. Snímek Maps to the Stars (Mapy ke hvězdám) s Julianne Mooreovou, Miou Wasikowskou, Johnem Cusackem a Robertem Pattinsonem je označován jako „portrét hollywoodské psychosféry“ a podle očekávání se v něm vraždí neodvratně a důmyslně.

K filmům, o nichž se mluví, patří i italský Le Meraviglie (Divy), který je osobním příběhem scenáristky a režisérky Alice Rohrwacherové, jež pochází ze včelařské rodiny.

„Není to autobiografie, ale takových rodin, jako je filmová, znám řadu. A je tu i velká inspirace mým otcem,“ řekla režisérka, která do hlavní role obsadila svou sestru, známou herečku Albu Rohrwacherovou a do jedné z dalších Monicu Bellucciovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám