Hlavní obsah

Daniel Radcliffe míří od Pottera k beatníkům

Novinky, Stanislav Dvořák

Britský herec Daniel Radcliffe si po skončení potterovské ságy zkusí zahrát beatníka Allena Ginsberga, který byl kromě básnické tvorby proslulý i zarostlým zjevem. Už teď tuší, že se setká s ostrou kritikou, protože sám nevypadá dost "beatnicky".

Článek

Radcliffe očekává, že se některým kritikům nebude líbit jeho chlapecké ztvárnění Ginsberga, a předem se brání. Má prý ztělesnit básníka ve věku, kdy teprve nastupuje na univerzitu, je ještě nezkušený, oholený a boj proti konvencím v něm teprve dříme.

Navíc má pravdu v tom, že Ginsberga už jednou hrál hollywoodský krasavec James Franco, a když tohle prošlo, může ho hrát v podstatě kdokoliv.

"Na jakoukoliv kritiku ohledně vhodnosti mé vizáže pro tu roli říkám - James Franco vypadá až moc dobře na to, aby hrál Allena Ginsberga."

Dvaadvacetiletý Radcliffe hraje básníka v thrilleru Kill Your Darlings. Děj se točí kolem vraždy Davida Kammerera, která spojí Jacka Kerouaka s Williamem Burroughsem v roce 1944. Natáčení začíná v březnu v New Yorku.

Ginsberga si zahrál kromě Franca taky David Cross a Radcliffe řekl BBC, že žádný ze starších filmů nechce vidět, protože je nechce kopírovat. A nebude nosit ani plnovous, protože ten Ginsberg nechal volně rozrůstat až několik let po svém nástupu na univerzitu.

"Tohle je 19letý Ginsberg," vysvětlil herec. "Nehraju ho ve čtyřiceti, to by vypadalo dost divně, nevybrali by si mě."

Radcliffe po astronomických honorářích z Pottera nepotřebuje hrát v mainstreamu a evidentně si vybírá složitější role v menších filmech, aby ukázal svou všestrannost: "Je to pro mě důležité jako pro každého herce, který chce mít dlouhou kariéru," domnívá se.

Allen Ginsberg je slavnou postavou beatnického hnutí padesátých let. Tehdejší americkou společnost šokoval překračováním pravidel v umělecké tvorbě i v životě. Patřil k tomu odpor k materialismu a středostavovským konvencím, objevování drog, ale také hlubší zájem o východní kultury. Tím otevřeli beatníci cestu mnohem masovější vlně hippies v následujícím desetiletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám