Hlavní obsah

Dan Bárta a Illustratosphere chtějí být oázou před vánočním šílenstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Illustratosphere chce být na chystaném pokračování turné Mezi vrcholy 'oázou', kde si lidé užijí obyčejný prosinec bez stresu. Hudebníci se proto obejdou bez ozdob a koled a návštěvníci jejich koncertů si odpočinou od 'báječné vánoční atmosféry', řekl zpěvák Dan Bárta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dan Bárta

Článek

„Lidé se standardně mohou těšit na kvintet usměvavých, šikovných, mladých a dobrých muzikantů, kteří budou hrát takové zajímavější a ne úplně prvoplánové písničky. Uslyší několik novinek a pár aranží starých věcí. Raz, dva, tři a hop, hodina třicet a jdeme potěšeně domů,” uvedl Bárta.

Na turné, které začne 1. prosince v Uherském Brodě, plánují Illustratosphere zahrát čtyři nové skladby, které ještě nevyšly na žádném nosiči. Zatím poslední album Maratonika vydali v roce 2013.

„V lednu jdeme do studia a začneme dělat na novém albu. Jednu část bychom rádi udělali v lednu, druhou v březnu. Pak budeme mít čtyři měsíce na to, abychom vše dokončili a v záři by mohlo být hotovo. Tak vypadá ideální scénář, ale může se ukázat, že se nám ten materiál nebude líbit nebo že na to nebude čas. Ale zatím jsme z toho, co jsme připravili, tak nějak dobře vzrušení,” sdělil Bárta.

Nový bubeník

Kapela ve složení Filip Jelínek (klávesy a aranžmá), Robert Balzar (kontrabas a basa), Míra Chyška (kytara) a Martin Valihora (bicí) bude nahrávat ve studiu společně, což není dnes tak časté. „Dnes lze vyprodukovat všechno, šikovný technik a dobrý zvukař a producent mohou vzít kohokoliv na tramvajové zastávce a z kuku se udělá tralala, ale mačkat skutečné nástroje, na to lidé už nemají čas,” konstatoval zpěvák Bárta.

Nováčkem v kapele je bubeník Valihora, který účinkoval mimo jiné v kapelách Prúdy či Collegium Musicum. „Martin je velmi pestrý, co se týká jeho výzbroje, a není zatuhlý, co se týká jeho žánrové rozprostraněnosti v tom smyslu, že by měl pocit, že Led Zeppelin jsou báječní a Yellowjackets ne a naopak. Má rád a dokáže ocenit obyčejnou písničku stejně tak jako sofistikovaný přístup k nějakému modernímu typu vztahování se k rytmu. Navíc je to zábavný chlapík. Jeho jedinou nevýhodou je, že bydlí v Bratislavě a sem tam nezvedne telefon,” podotkl Bárta.

Turné Mezi vrcholy odstartovalo v březnu ve Znojmě. Kapela koncertovala napříč Českou republikou až do 23. května, kdy ukončila jarní část šňůry vystoupením s Komorní filharmonií Pardubice v jejich domovském městě. Pokračování turné bude mít šestnáct zastávek včetně pražského koncertu v Kongresovém centru s Komorní filharmonií Pardubice, který se uskuteční 5. ledna v rámci festivalu České doteky hudby.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám