Hlavní obsah

Další Heydrich v kinech. Po Anthropoidu přijde hvězdami nabitý Smrtihlav

Novinky, Stanislav Dvořák

Film Smrtihlav o atentátu na Heydricha vstoupí do kin 8. června. Natočili ho podle známé knihy HHhH Laurenta Bineta, která ve Francii dostala Goncourtovu cenu. Diváci mají přitom ještě v živé paměti podobný film Anthropoid, který běžel loni.

Trailer k filmu Smtihlav (The Man with the Iron Heart) Video: Bontonfilm

 
Článek

Smrtihlav rozhodně nebude trpět nedostatkem hereckých hvězd. Mia Wasikowská, známá nejen z Alenky v říši divů, hraje Annu Novákovou, která pomáhá československým parašutistům. Heydricha hraje Jason Clarke (Terminator Genysis, Úsvit planety opic), jeho ženu Rosamund Pikeová (Zmizelá, Dnes neumírej) a ústřední dvojici Jan Kubiš - Josef Gabčík hrají Jack O´Connell a  Jack Reynor.

Foto: Bontonfilm

Smrtihlav Jason Clarke

Film je natočen z opačného pohledu než Anthropoid, tedy z pohledu říšského protektora Heydricha. Tentokrát nemá ve scénáři jen roli panáka, kterého je třeba odstřelit, stal se důležitou postavou, jež je podrobně vylíčena. Divák se dozví více o jeho původu a vzestupu - o tom, jak se zrodil Smrtihlav. Film natočil v angličtině Francouz Cédric Jimenez.

Heydricha nezajímal nacismus, ale peníze

Heydrich je zjednodušeně vnímán jako krvelačný fanatický nacista. Např. historik Robert Gerwarth ale ve své knize o Heydrichovi nabízí podrobnější obraz inteligentního chlapce z „lepší rodiny”, který toužil hlavně po penězích a trpěl komplexy z toho, že jeho rodina za krize zchudla.

Foto: Bontonfilm

Mia Wasikowská hraje Annu Novákovou.

Nacismu Heydrich nevěřil, Goebbelse nazval „kriplem“ a pohanským germánským rituálům se vysmíval. Zchudlého námořníka ale do SS postrčila manželka. Jako bezohledný kariérista začal rychle stoupat.

V roce 1941 pak Hitler, znepokojen klesajícím výkonem českého průmyslu a narůstajícím odbojem, rozhodl, že Heydricha pošle do Prahy místo příliš „měkkého“ protektora Neuratha.

Reklama

Výběr článků

Načítám