Hlavní obsah

Další exhibice Johnnyho Deppa v burtonovském světě

Novinky, Stanislav Dvořák

Série filmů režiséra Tima Burtona s Johnnym Deppem má další přírůstek. Po titulech jako Alenka v říši divů, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street či Karlík a továrna na čokoládu uložil svému oblíbenému herci roli upíra v Temných stínech.

Upoutávka na film Dark Shadows (v kinech od 10.05.2012) Video: Warner

 
Článek

Rodina Collinsových se vypraví v roce 1752 do Ameriky začít nový život. Zbohatnou a vybudují si ve městě Collinsport malé impérium. Mladý pan Barnabas (Johnny Depp) ale udělá osudovou chybu - zlomí srdce Angelique Bouchardové (Eva Greenová), která ho promění v nesmrtelného upíra, aby trpěl navždy.

Foto: Warner

Upír Johnny Depp

Střih a máme tu sedmdesátá léta minulého století. Do upadajícího sídla rodiny Collinsů přijíždí vzdálený příbuzný z Anglie a hlava rodiny Elizabeth (Michelle Pfeifferová) začíná pomalu tušit, co je zač. Barnabas ale slíbí, že členům rodiny neublíží, a proto tam jako výstřední strýček může zůstat a seznámit se s jejími dalšími členy, např. s pubertální dcerou Carolyn, která právě prožívá období revolty, či Elizabethininým bratrem.

Foto: Warner

Michelle Pfeifferová se s nikým nepáře...

Scénář Temných stínů má svá vtipná místa, ovšem nelze ho označit za brilantní ani se zamhouřením obou očí. Spojení upířího tématu s prvky rodinné komedie plné hádek určitě nevidíme poprvé a populární sedmdesátkové retro na nás dnes také vyskočí z každého druhého amerického filmu.

Autoři vymysleli několik úsměvných situací, vyplývajících z toho, že upír, zvyklý na poměry osmnáctého století, nechápe některé situace století dvacátého. Nechybí ani jazykový humor, kterému se nejvíc daří při dialozích květnatě se vyjadřujícího upíra a pubertální dcery, která mluví slangem, jemuž on vůbec nerozumí.

Pár hlášek se povedlo, jenže v mnoha vcelku pěkně rozehraných scénách se chce divákovi vykřiknout: z toho přece šlo vytěžit mnohem víc! Humoru je málo. A nebýt toho, jak se Johnny Depp praštěně pohybuje, mluví a vypadá, táhlo by se to ještě více.

Foto: Warner

Johnny Depp se svou soupeřkou Evou Greenovou

Na miskách vah tedy leží na jedné straně slátaný příběh a na straně druhé herectví Johnnyho Deppa, skvělé make-upy, kostýmy, kulisy starého sídla a roztomilá hra na sedmdesátá léta s tehdejší muzikou, módou a hipíky. Režisér dokonce „exhumoval“ kdysi slavného zpěváka Alice Coopera, který je nakonec děsivější než celý Deppův upír.

Temné stíny trpí tím, že Tim Burton si už může dělat, co chce, a tak trochu se zahleděl sám do sebe. Umělec bez korektury vymýšlí úlety a Depp jim dodává charisma. Určitě se při natáčení náramně bavili, jenže na diváka se to přeneslo jen částečně.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám