Hlavní obsah

Czech Press Photo vyhrál snímek dívky z Haiti

Novinky, Stanislav Dvořák

Hlavní cenu za Fotografii roku získal v soutěži Czech Press Photo Martin Bandžák, který zachytil zraněnou dívku po zemětřeseních na ostrově Haiti. Výsledky byly oznámeny v pondělí v Praze.

Článek

První cenu v kategorii Aktualit si odnesl Jan Šibík z Reflexu za snímek Rabování a násilí po zemětřesení, rovněž z Port-au-Prince na Haiti.

Také v reportážích se objevilo Haiti, první místo získala Jarmila Kovaříková s obrazem běžného života po přírodní katastrofě a na druhém skončil Petr David Josek z Associated Press, který se věnoval pohřbu polského prezidenta Lecha Kaczyńského.

V kategorii Lidé, o kterých se mluví porota přidělila "zlatou" Františku Ortmannovi, který zachytil hokejisty přjíždějící v autobuse s pohárem mistrů světa na Staroměstské náměstí.

Série Libora Fojtíka Absurdistán, domov můj se nejvíce líbila v kategorii Každodenní život a ve sportovní fotografii se prosadil Jan Cága se svou sérií o plavcích s handicapem.

Oheň na vsi, který nafotil Stanislav Krupař v Rusku, dostal ocenění v kategorii Příroda a životní prostředí.

Mezinárodní porota posuzuje u přihlášených prací informativnost a aktuálnost stejně jako estetickou hodnotu.

Zasedli v ní fotograf Péter Korniss (Maďarsko), novinář Marian Pauer (Slovensko), fotograf Andrej Reiser (ČR), novinář, dramatik a scénárista Eugen Gindl (Slovensko), editorka The New York Times Daphné Angles (USA/Francie), šéfredaktor AFP Mladen Antonov (Francie), pedagog, historik, kurátor, fotograf Vladimír Birgus (ČR), obrazová redaktorka the Guardian Kate Edwardsová (Velká Británie), fotoeditorka Adrianna Rinaldová (Itálie a Španělsko), novinář a pedagog Cvetan Tomcev (Bulharsko) a italksý fotograf Antonello Zappadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám