Hlavní obsah

Czech Design Week rozzáří centrum Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Za necelý měsíc začíná Czech Design Week, který přinese design nejen na výstavy do tří budov, ale také přímo do ulic Prahy. Prodejní přehlídka domácího designu zahrnuje i sólo výstavu českého výtvarníka Pasty Onera.

Článek

„Hlavním těžištěm Czech Design Weeku bude od 9. do 15. listopadu dům U Minuty na Staroměstském náměstí, kde bude vystavovat a zároveň i prodávat pět desítek českých designérů – jednotlivců, studentů, škol, nezávislých studií – a také několik tradičních českých výrobců, kteří jsou s tuzemským designem pevně spjati. Součástí programu jsou i samostatné instalace v ulicích města, jako například na piazzetě Národního divadla, které se stalo partnerem přehlídky, popřípadě Staroměstské náměstí, Václavské náměstí a další lokality,” informoval Tomáš Holý.

„Kromě domu U Minuty mají návštěvníci možnost podívat se do dalších historicky významných budov v centru města. Například je možné se těšit na speciální expozici Design Live! v Pachtově paláci v ulici Karolíny Světlé či zrekonstruované Galerii Mánes. Tam proběhne dlouho chystaná sólová výstava výtvarníka Pasty Onera, jejímž partnerem je právě Czech Design Week,“ sdělil ředitel přehlídky Lukáš Pipek.

Přehlídka českého designu je selektivní. O výběr se postarali kurátoři projektu, tedy ředitelka veletrhů Art Prague a Prague Photo Iva Nesvadbová, výtvarník Pasta Oner a také přední český designér Petr Novague. Ten také navrhne cenu Kia Czech Design Week Award pro nejlepší vystavující.

Czech Design Week navázal spolupráci i se zahraničím. „Letošním zahraničním partnerem je například Lima Design Week, který začíná ve stejný den. Chystáme proto vzájemné propojení, sdílení zážitků na sociálních sítích a podobně. Do dalších let by mělo jít o výměnu vystavujících mezi vybranými zahraničními design weeky,“ doplnil k tomu Pipek.

Reklama

Výběr článků

Načítám