Hlavní obsah

Curtisova Láska nebeská září hvězdami

Právo, Věra Míšková

Množství hvězd, které se sešly v nové britské komedii Láska nebeská by vydalo na několik samostatných filmů: Hugh Grant, Colin Firth, Laura Linneyová, Emma Thompsonová, Alan Rickman, Liam Neeson. Scenárista Richard Curtis je shromáždil do svého režijního debutu, jímž naděluje divákům tolik romantiky, kolik jen celovečerní film může snést.

Foto: Studentské akademie
Článek

Předvánoční Londýn je v Lásce nebeské místem, kde víc než ruch a shon kolem shánění dárků řádí láska. Je všude, kam se podíváte a všude způsobuje zmatky. Láskou je zasažen nový ministerský předseda stejně jako prodavač sendvičů. Nešťastný vdovec sní o Claudii Schifferové a jeho malý syn o nejkrásnější dívce ze školy. Vnadná kráska číhá na ženatého muže středního věku, poznání citu zmámí i stárnoucího rockera, jehož touha po come-backu dokáže zdolat všechny žebříčky, z nichž už dávno zmizel.

Něžná náklonnost se může zrodit i před pornokamerou a jestli se někomu nedaří zamilovat v Londýně, ještě pořád se může vydat někam, kde na něj čeká doširoka rozevřená náruč. Ať jste zkrátka smolař nebo dítě štěstěny, láska přebije všechno, čím jste dosud žili a nevídaným způsobem přiměje k slzám dojetí i nejvyprahlejšího cynika.

Propletenec příběhů o lásce

Takto předestřen, působí děj Lásky nebeské skoro hrůzostrašně. Všechny ty příběhy, které Richard Curtis do svého filmu vymyslel, by (stejně jako zmíněné množství hereckých hvězd) jinému vydaly na samostatný celovečerní film - a patrně by to nebylo ke koukání. Jenže všechno je jinak právě proto, že pod Láskou nebeskou je podepsaný scenárista filmů Čtyři svatby a jeden pohřeb, Notting Hill nebo Deník Bridget Jonesové, který všechny tyto slzopudné story dokázal převyprávět v obdivuhodné zkratce.

Richard Curtis se před léty nejdřív spolupodílel na vzniku slavného Mr. Beana a teprve časem se pustil do žánru romantických komedií, v němž se stal doslova mistrem. Romantiku okořenil svým nezaměnitelným smyslem pro nadsázku a humor tak jemný a chytrý, že zcela nenásilně a bez laciného podbízení vyzývá diváky zapomenout na přehnané intelektuální nároky, pohodlně se usadit a nechat jen tak příjemně unášet - aniž by se museli sami před sebou stydět za přívaly citu. Podzimní i jiné deprese záhy odplují lehce a samy, úsměv spíš než burácivý smích se zabydlí v celém kině.

Trochu nevyrovnané příběhy

Ke stavbě lze zajisté namítnout, že tolik příběhů, které se spojují do jediného filmu, působí místy přece jen roztříštěně. Přesněji řečeno je člověku tu i tam líto, že Curtis některé své hrdiny co chvíli opouští a obrací pozornost k dalším. Z hlediska diváků (vlastně spíš divaček) je totiž logické, že pohled na zamilovaného Hugha Granta, těžkou ztrátou zasaženého Liama Neesona, touhou zmámeného Colina Firthe nebo pokušením se zmítajícího Alana Rickmana lze vydržet libovolně dlouho, zatímco některé jiné příběhy (cesta roztouženého prodavače sendvičů do Ameriky) od zmíněných lahůdek trochu zdržují. Nicméně to je jen drobná piha, která ani nemusí vadit každému.

Jménem a pověstí Curtise lze zajisté vysvětlit, proč tolik brilantních herců kývlo na látku, v níž prakticky nikdo z nich nehraje ty úplně první housle. Rowan Atkinson - Mr. Bean se dokonce v kouzelných drobných momentech mihne jen jako fórek. Obsazení je to tedy skutečně luxusní a nejspíš také bylo podmínkou vzniku celého projektu: výborné herecké výkony a oblíbené tváře jsou tu velmi podstatnou složkou úspěchu, který se pravděpodobně dostaví u každého, kdo od názvu Láska nebeská čeká právě a jedině lásku nebeskou a spoustu vtipu k tomu.

Láska nebeská, Velká Británie 2003

Scénář a režie: Richard Curtis, Kamera Michael Coulter BSC, Hudba: Craig Armstrong, Hrají: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman, Bill Nighy, Keira Knightley, Martine McCutcheon a Rowan Atkinson

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám