Hlavní obsah

Čunek má být hitem romské kapely

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejznámějších romských kapel Gipsy.cz se chystá nahrát písničku o Jiřím Čunkovi. Ten pobouřil romské aktivisty výrokem, že romská kultura jde často proti lidským právům a svobodám.

Článek

Houslista skupiny Vojtěch Lavička v neděli v televizi Prima uvedl, že se Čunek může těšit na písničku o sobě. „Chystáme se, včera jsme se o tom bavili na zkoušce. Chceme být také aktuální a nechceme zpívat jenom o tom, jak jsou nádherné romské zábavy, jak se bavíme, a dělat si ze všeho legraci,“ uvedl hudebník.

Gipsy.cz nebudou první. Skupina Chinaski si před časem vzala na mušku Jiřího Paroubka a jeho emotivní vystoupení po prohraných volbách v červnu 2006.

Podle Lavičky je Čunkovo vyjádření, že bídu Romů způsobuje hlavně život v širokých rodinných svazcích, tragikomické.

„Strana, která staví na rodinných hodnotách, napadá tradiční hodnotový systém Romů, který je postavený také na rodinných hodnotách,“ řekl Lavička. Zároveň ale s Čunkem souhlasil, že Romy i další sociálně vyřazené přinutí pracovat přísnější vyplácení sociálních dávek.

Šéf zelených Martin Bursík je rád, že se Čunkovi podařilo pojmenovat problém s romskými ghetty, kterých jsou v zemi tři stovky. „Ale problém je, když to pojmenovává Jiří Čunek. Na základě jeho zkušenosti ze Vsetína to evokuje podezření. Není to dobré, lepší by bylo, kdyby to udělali odborníci a kulturologové, a ne Čunek, který v tom již jednou havaroval,“ uvedl Bursík.

Čunek se hájí, že jako jeden z mála se nebojí něco s romskou otázkou udělat. „Já jsem na volebním sjezdu řekl, že se budeme věnovat sociální spravedlnosti. Já v tom budu pokračovat, protože bych si připadal jako člověk, který něco slibuje a nic nedělá,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám