Hlavní obsah

ČT uvede dokument Eriky Hníkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest stovek obyvatel, spolek hasičů, myslivců a sokolů se svými tradičními uniformami, ruina hospody na návsi a budované, nepříliš chtěné nové centrum života s honosným názvem Eurocamp v obci Běšiny na Klatovsku.

Článek

To jsou hlavní kulisy a protagonisté nového dokumentárního snímku Eriky Hníkové s názvem Sejdeme se v Eurocampu, který uvede Česká televize ve čtvrtek 2. února ve 20:00 na programu ČT2.

"Zajímá mě téma odpovědnosti k prostoru, ve kterém žiji, téma "vysoké politiky a obyčejných lidí", téma možnosti něco změnit. Film o tom, jakou uniformu mám já a jakou místo, kde žiji, a jak by to také mohlo být jinak," uvedla autorka k téměř hodinovému snímku.

Jakousi aktivitu ve vsi vyvíjejí členové spolků, navzájem však spolu příliš nevycházejí, a to i přesto, že někteří obyvatelé vsi jsou členy i dvou spolků najednou. Hospoda, kde by se scházeli, zpustla a do nového, starostou budovaného Eurocampu nechodí, protože je to daleko. Kamera postupně zachycuje výpovědi lidí žijících na vsi, jakých je podle autorky v Česku mnoho.

Letos třicetiletá Hníková patří k nastupující generaci dokumentaristů. Se svým absolventským snímkem na pražské FAMU z roku 2003 nazvaným Ženy pro měny získala Cenu diváků na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě v roce 2003 a Čestné uznání v kategorii nejlepší film na Festivalu FAMU v témže roce. Druhá, delší verze snímku Ženy pro měny byla promítána i v kinech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám