Hlavní obsah

ČT ukáže muže na mateřské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět televizních dokumentů seznámí diváky s příběhy tatínků, kteří se naplno věnují péči o své děti. Cyklus Táta jako máma připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí a společnost Febio. Podle mluvčí ministerstva Kateřiny Beránkové jsou takoví otcové stále spíše výjimkou. Mezi těmi, kteří pobírají rodičovský příspěvek, tvoří muži asi jen 1,35 procenta.

Článek

První díl cyklu odvysílá Česká televize tuto neděli. Za projektem stojí dokumentaristka Dagmar Smržová, která také téměř polovinu dílů režírovala. Ženy vytvořily i zbylé díly. Vynutil si to údajně ředitel společnosti Febio Fero Fenič.

Například Olga Sommerová zpracovala životy otců na rodičovské dovolené, tímto filmem také celý televizní cyklus v neděli začne. Vedle zkušených dokumentaristek se na cyklu podílely rovněž režisérky, které proslavila hlavně hraná tvorbou. Otce ve zralém věku portrétovala Věra Chytilová, Irena Pavlásková točila o tatíncích se zahraniční zkušeností.

Ředitelka odboru rodinné politiky ministerstva Michaela Marksová upozornila na to, že cyklus vychází z koncepce rodinné politiky, kterou loni v říjnu schválila vláda. V ní ministerstvo navrhuje vytvořit podmínky pro větší zapojení otců do péče o děti, jejich součástí by měla být i informační kampaň. Na rodičovskou dovolenou totiž odchází v České republice stále málo otců.

Brání jim v tom zažité stereotypy, ale i ekonomické podmínky, vysvětlila socioložka Olga Nešporová z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. "Nejtěžší bylo přesvědčit oslovené tatínky, že jim nechceme ublížit, že se svým kladným přístupem k rodině a dětem nezesměšní v očích ostatních, naopak jim vystoupení v tomto cyklu na atraktivitě a mužnosti jen přidá," potvrdila její slova i autorka projektu Dagmar Smržová.

Postěžovala si na to, že na ni neměl její otec mnoho času, takže dětem z filmů trochu i závidí. "Když se povede otec, tak je to paráda," dodala. Mužů na rodičovské dovolené postupně přibývá. Letos v lednu pobíralo rodičovský příspěvek 3999 mužů, v roce 2004 to bylo zhruba o 700 méně. Podle výzkumů mezi nimi převládají starší muži, jen necelá třetina jich je mladších 30 let. Na rodičovskou dovolenou podle Nešporové odcházejí zejména vysokoškoláci či manželé vysokoškolaček a muži v regionech s vysokou nezaměstnaností.

Reklama

Výběr článků

Načítám