Hlavní obsah

ČT se prý znovu snaží prodat práva na lukrativní DVD bez veřejné soutěže

Právo, Radim Vaculík, Jana Perglerová
PRAHA

Je to jen několik měsíců od skandálu s údajně nevýhodným prodejem práv na seriál Třicet případů majora Zemana a další, ještě mnohem větší skandál uvnitř České televize je na světě. Přestože generální ředitel ČT Jiří Janeček rozhodl, že práva na všechny příští tituly k distribuci na DVD budou prodávána už jen na základě veřejné obchodní soutěže, Právu se podařilo zjistit, že realita je jiná.

Článek

Vedení ČT v čele s obchodním ředitelem Pavlem Krumpárem připravilo bez výběrového řízení smlouvy či dodatky ke smlouvám na prodej práv na tři slavné tituly z dílny ČT. Jde o seriál Nemocnice na kraji města a večerníčky Maxipes Fík a Bob a Bobek.

Ty se měly prodávat jako příbaly k dennímu tisku údajně výrazně pod cenou, jakou by televize mohla získat slibovaným výběrovým řízením. Například za Maxipsa Fíka by ČT dostala dle zmiňované smlouvy bez veřejné soutěže údajně jen 800 000 korun plus nejasná procenta z prodeje. Přitom podle informací Práva jedna z firem neoficiálně oslovených novým vedoucím obchodního útvaru ČT Janem Boleslavským by nabízela v případě vyhlášení výběrového řízení až tři milióny korun.

ČT: Jde o staré smlouvy

Krumpár vše v rozhovoru pro Právo popřel. „Veřejná obchodní soutěž bude vypisována pro smlouvy uzavřené po únorovém nařízení generálního ředitele Janečka. Prodej práv na vámi jmenované tři tituly byl ale uzavřen ještě podle starých smluv.

Nyní zvažujeme, zda je lze vypovědět, jednáme s dotyčnými partnery, zadáváme si znalecké posudky,“ uvedl Krumpár. Doplnil, že do vyřešení nynějšího problému sám zastavil veškeré podepisování smluv a dodatků k nim.

Vyjádření Janečka Právo nezískalo. Miroslav Novotný, právník dědičky autorských práv na Nemocnici Magdaleny Dietlové, však tvrdí, že původní smlouvu na slavný seriál už distribuční společnost DiViDi vyčerpala. Pokud by tedy ČT mínila titul znovu prodat, musela by mít za prvé souhlas Dietlové a za druhé uzavřít novou smlouvu na základě výběrového řízení.

„Tento souhlas však ČT od majitele autorských práv nemá,“ podotkl Novotný, který chce o věci v pondělí s Krumpárem jednat. Krumpár však není jediným, kdo tvrdí, že chystaný prodej Nemocnice a spol. zastavil. Podle informací Práva byl tím, kdo prakticky výrobě i nevýhodné distribuci zabránil, právě Boleslavský. Jako jeden z lidí odpovědných za podepisování smluv na prodej práv na DVD si nechal udělat nezávislý právní rozbor, ze kterého vyšlo najevo, že původní smlouva na Nemocnici je neplatná.

Boleslavský prý Krumpárovi řekl, že dodatek k ní by neměl být schválen a musí být vyhlášeno výběrové řízení. Jinak nelze titul prodat.

Propuštěn z práce

Boleslavský tedy smlouvu na Nemocnici i večerníčky odmítl podepsat a tuto středu skončil na hodinu na dlažbě. Boleslavský byl v televizi ve zkušební době, takže se důvod dozvědět nemusel. Podle dostupných informací prý skončil kvůli špatné komunikaci. V e-mailu, který ve čtvrtek Boleslavský poslal Krumpárovi, generálnímu řediteli Janečkovi a rovněž Radě ČT, uvedl jako důvod svého vyhazovu právě své odmítavé stanovisko podepsat se pod nevýhodné smlouvy na prodej tří dotyčných titulů.

„Když jsem rezolutně a definitivně prohlásil, že ani vámi odsouhlasený nevýhodný dodatek k neplatné smlouvě na seriál Nemocnice na kraji města bez veřejné obchodní soutěže nepodepíšu, odvolal jste mě,“ napsal Krumpárovi Boleslavský v dopise, jehož kopii má Právo ze zdroje blízkého Radě ČT k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám