Hlavní obsah

ČT se jistí proti útoku hackerů

Právo, jp

Česká televize a společnost Sitour učinily v pondělí první právní a bezpečnostní kroky, aby se již nemohla opakovat situace z nedělního rána, kdy se do on-line vysílání meteorologické Panoramy vbourali na necelou minutu hackeři a odvysílali místo povětrnostní situace v Černém dole ve východních Krkonoších záběry výbuchu jaderné bomby.

Článek

"Během pondělka jsme posílili technické zabezpečení kamer v exteriéru a provádíme úpravy hardwaru i softwaru na zařízení pro zpracování programu Panoramy. Společnost Sitour zároveň posiluje fyzické monitorování výstupů ze všech kamer," řekl Právu mluvčí televize Martin Krafl.

Kamera v Černém dole je podle jeho slov opět v provozu. Odpovědnost je na Sitour. "Upozorníme ji na porušení smlouvy, protože v souladu s ní dostatečně nezajistila ochranu vysílání. Dále zkoumáme, zda došlo ke škodě, která bude případně vyčíslena a požadována k úhradě po společnosti Sitour," informoval mluvčí.

Obě společnosti, tedy ČT i Sitour, společně podávají trestní oznámení pro podezření z poškozování cizích práv, neoprávněného užívání cizí věci, zneužití záznamu na nosiči informací, šíření poplašné zprávy, popřípadě dalších trestných činů.

Vbourání do vysílání měla údajně provést umělecká skupina Ztohoven, jejichž webová adresa se na záběru výbuchu bomby v rohu obrazovky objevila. Trutnovská policie vyšetřuje narušení televizního vysílání jako podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Zatím v případu neobjevila žádná nová zjištění.

Hrozí ČT pokuta?

Případem se bude zabývat jak Rada České televize, tak Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. "Požádal jsem generálního ředitele Jiřího Janečka, aby na středeční jednání rady připravil zprávu, jaká opatření televize učinila, aby se situace nemohla příště znovu stát. Budeme o tom zcela určitě diskutovat," sdělil předseda Rady ČT Jiří Baumruk.

Připravena je jednat a zahájit s ČT správní řízení i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, jelikož mohlo jít o pirátské vysílání," uvedl předseda rady Václav Žák. Podle něj by za to mohla České televizi hrozit i pokuta. "Muselo by se ale prokázat, že televize něco jednoznačně zanedbala," dodal předseda rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám