Hlavní obsah

Creamfields s Alison Goldfrapp

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřetí se uskuteční 6. srpna v Roudnici nad Labem festival Creamfields. Na osmi scénách se od 15:00 do soboty šesti ráno představí přes osmdesát účinkujících. Akce je sice zaměřená na taneční hudbu, ale nabízí žánrové přesahy. Na hlavním pódiu budou vystupovat kapely, která hrají živě.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Tam se také ve 23:30 představí hlavní hvězda Godlfrapp a po ní klasikové rapu Public Enemy. Už od 18:15 vystoupí maďarský Anima Sound System. Hrát budou i tuzemské skupiny Tata Bojs, Skyline a 100°C s Emou Brabcovou. Živě se bude hrát i na chilloutové scéně, kde vystoupí Nana Zorin nebo Maradona Jazz.

Chybět bude letos world music, zato byla zřízená speciální scéna pro hip hop, kde vystoupí Indy a Witch nebo Pragounion. Tradičně silné zastoupení mají DJové v čele s Jeffem Millsem a Timem Maasem, tuzemskou špičku zastupují Michael Burian, Tráva a Loutka. 

Alison Goldfrapp: Inspiruji se vším

Před festivalem poskytla Novinkám rozhovor zpěvačka Alison Goldfrapp, jejíž éterický hlas dominuje hlavní hvězdě festivalu, skupině Goldfapp 

Spolupracovala jste s Trickym. Považujete se tedy za součást taneční scény? Nebo ji alespoň berete jako zdroj inspirace?

Inspirujeme se lecčím bez ohledu na žánry. Hudba je buď dobrá, nebo ne. Je jedno, jestli je taneční, či jiná. Znám mnoho velmi kvalitních tanečních projektů, ale hondě takových které nestojí za nic. Žánrové škatulky vytvářejí jen bariéry, lidé se pak soustředí jen na to, zda kapela odpovídá určitému stylu, místo aby se zajímali o kvalitu.

Jak se stavíte k remixům vašich skladeb, líbí se vám tento druh úprav nebo preferujete originální verze?

Nevadí mi, ráda si poslechnu, co udělal s našimi skladbami někdo jiný, často je remix opravdu skvělý. ale hudebně nás neovlivňuje.

Cítíte se nějakým způsobem stylově spříznění s kapelami jako Cocteau Twins, kteří také stavěli na éterickém projevu, nebo Curve?

Cocteau Twins dělali opravdu dobrou muziku a my se o to taky snažíme.

Dá se tedy říci, že vás ovlivnila osmdesátá léta?

Osmdesátá léta nemám vůbec ráda, nechápu to spojení, naše hudba je inspirovaná hlavně vlivy ze 70. let.

Když skládáte, necháváte se také inspirovat třeba literaturou, poezií nebo výtvarným uměním?

Necháváme se inspirovat vším.

Dokážete si svou hudbu představit bez elektronických prvků, postavenou pouze na akustických nástrojích, třeba kytarách a tvém hlasu?

My kytary moc nepoužíváme, ale naše hudba hodně staví na akustických nástrojích, hodně našich skladeb nemá beatovou linku, jsou postavené na klávesách a smyčcích.

Praktické rady

Dostatečné by letos mělo být občerstvení, vedle řady stánků bude k dispozici bude i cisterna s pitnou vodu. Otevřena bude také velkokapacitní šatna a zvýšen byl i počet mobilních toalet. Na části plochy bude položeny protiprachové podlahy.

K cestě lze využít vlak z pražského Masarykova nádraží, nebo linkový autobus z nádraží Holešovice. Odtamtud bude odjíždět také festivalový kyvadlový autobus. V bezprostřední blízkosti areálu bude parkoviště pro 6000 aut. Areál je vzdálen 2 kilometry od dálnice D8 , ze které se sjede na exitu 29.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám