Hlavní obsah

Colours i letos potěší fajnšmekry, přijede Jamie Cullum a Thievery Corporation

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé letošního ročníku přehlídky Colours of Ostrava 2009 odtajnili podstatnou část letošního programu včetně jmen hlavních hvězd. Největšími esy, která letos v červenci do Ostravy dorazí, jsou anglický klavírista a zpěvák Jamie Cullum, newyorské duo Thievery Corporation a také velmi uznávaný hudebník a zpěvák David Byrne - bývalý frontman legendární kapely Talking Heads.

Článek

Kromě toho festival nabídne řadu hvězd africké hudby, například Seuna Kuttino, Mamady Keitu či Johnyho Clegga. Samozřejmostí je celá plejáda několika desítek hvězd domácí rockové, popové a alternativní scény. Celkový počet interpretů i letos přesáhne stovku.

Hudebník David Byrne přijede do Ostravy s týmem 25 lidí včetně tanečníků. V Ostravě by měl zahrát program písní, které napsal společně s výraznou postavou elektronické hudby, Brianem Enem. Zazní tedy nejen skladby z jeho nejnovější desky Everything That Happens Will Happen Today, ale také hudba z některých alb Talking Heads, které právě Brian Eno produkoval. Kromě již zveřejněné kapely Asian Dub Foundation do Ostravy letos zamíří také další světoznámé hvězdy taneční hudby - newyorští Thievery Corporation. Duo vystoupí v Ostravě posilněné o téměř dvě desítky doprovodných hudebníků.

Další velkou hvězdou letošního ročníku Colours of Ostrava bude anglický pop-jazzový klavírista a zpěvák Jamie Cullum. Ten vystoupí v České republice úplně poprvé.

Afrika a bílý Zulu

Přehlídka Colours of Ostrava je z velké části zaměřena na oblast takzvané world-music v kombinaci s hvězdami rocku a popu. „Letošní program ještě více než loni překračuje žánrové rozpětí s výlety do vrcholného jazzu či současné vážné hudby,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Velmi početné zastoupení bude mít na letošním ročníku především hudba z Afriky. Přijede například jeden z nejlepších hráčů na nástroj djembé Mamady Keita. Držitel mnoha významných hudebních cen patří k velkým legendám africké hudby, napsal několik knih o hře na djembe a stal se doslova mýtickou postavou pro tisíce hráčů na tento nástroj. „Umí na djembé zahrát symfonie i soundtrack k letu kosmické lodi. Letos slaví 50 let své hudební kariéry,“ tvrdí pořadatelé.

Dalším velikánem africké hudby, který na Colours vystopuí, je bělošský písničkář z Jihoafrické republiky Johny Clegg, přezdívaný jako White Zulu. Na Colours zahraje také vynikající hudebník  Seun Kuti z Nigérie, syn ikony africké hudby a vynálezce afrobeatu Fela Kutiho, který dnes vede otcovu legendární kapelu Egypt 80.

Velký zážitek slibuje také účast irské písničkářky jménem Maria Doyle Kennedy. Dlouholetá kamarádka Glena Hansarda a také herečka, která mimo jiné ztvárnila roli nešťrastné Kateřiny Aragonské v televizním seriálu Tudorovci, debutovala na hudební scéně před sedmi lety s velmi silným albem Charm, za které získala nejvyšší irské hudební ocenění. To samé jí potkalo s dosud poslední desku Mütter.

Další ročník čtyřdenního festivalu Colours of Ostrava se uskuteční od 9. do 12. července v areálu ostravského výstaviště Černá louka, na Slezskoostravském hradě a v jeho blízkém okolí. Kromě hudby festival i letos nabídne rozsáhlý doprovodný program - filmové projekce, divadelní představení, tvůrčí dílny a akce pro děti. V minulém roce festival navštívilo rekordních 23 tisíc lidí.

Až do konce března si mohou lidé zakoupit vstupenku na festival za zvýhodněnou cenu 760 korun. Od 1. dubna budou vstupenky o dvě stovky dražší. S přelomem každého dalšího měsíce pak cena vstupenky postupně poroste až na konečných 1300 korun, které budou muset opozdilci zaplatit v době konání festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám