Hlavní obsah

Cobain chtěl před smrtí opustit Nirvanu

Právo, Petra Timoumiová

Osm měsíců před tím, než si 5. dubna 1994 sáhl v domovském Seattlu na život, poskytl Kurt Cobain francouzskému TV redaktorovi jeden ze svých posledních rozhovorů, jehož obsah byl udržován v tajnosti. Teprve letošní březnové vydání britského hudebního magazínu Uncut Legends odhalilo rockerův záměr osamostatnit se a vymanit se z vlivu Nirvany.

Foto: V. Arnie Prachař
Článek

V ohromující zpovědi se tehdy sedmadvacetiletý Cobain přiznal, že mu už vlastní seskupení nesedělo a měl ho dokonce plné zuby. Nový možný směr se mu jevil v podobě spolupráce se svou manželkou Courtney Love, s níž uvažoval o vytvoření samostatného hudebního tělesa. Podle vlastních slov by ho rovněž uspokojovalo připojit se ke kapele Hole, v jejímž čele blonďatá rebelka dodnes působí. 

"Je to skvělý nápad (spolupracovat s Courtney)," prohlásil frontman Nirvany. "Abych byl upřímný, raději bych opustil svou skupinu a připojil se k Hole. Když jsem s nimi občas hrál, pocítil jsem souznění, které jsem dosud s nikým jiným nepoznal. Je to fascinující."  

Zároveň však ikona rocku devadesátých let realisticky připustila, že by vzájemná spolupráce s Courtney mohla brzy zkrachovat a netrvat příliš dlouho. Manželské soužití je údajně natolik propojilo, že by jeden druhému nepřinášeli dostatečné podněty a potřebnou živoucí energii. 

Poměřil se s Cashem

Lačně lpěl po stejném uznání, jehož se dostalo legendárnímu countryovému zpěvákovi Johnnymu Cashovi, a ze všeho nejvíc se chtěl definitivně zbavit nálepky "grunge rockera".

"Bylo by hezké začít hrát na akustickou kytaru a být považován za zpívajícího skladatele než jen za rockovou hvězdu. S postupem věku bych takovéto přednosti mohl využít a konvertovat elegantně. Opravdu bych si to moc přál. Klidně bych si mohl sednout na židli a hrát na akustickou kytaru jako Cash nebo jemu podobní, aniž bych se přede všemi ztrapňoval. A to není žádná legrace," přiblížil své sny hudebník, který se marně bil za důstojnější image.

V rozhovoru dále odvážně zaútočil na část svého publika, které prý jeho tvorbu nikdy zcela nepochopilo. Nařkl ho, že muziku jen povrchně přehlíželo a pronikalo do jiných, nepodstatných sounáležitostí. Situaci na hudební scéně označil za "smutnou a truchlivou".

První kytara na prodej

Přestože Cobain již deset let odpočívá v hrobě u rodného Seattlu, stále vzbuzuje patřičný zájem někdejších příznivců. Jednoznačně to mimo jiné dokládá i vlna jejich zájmu o koupi hudebníkovy kytary Mosrite Gospel Mark IV., která bude vydražena v polovině letošního dubna v texaském Dallasu.

Kurt si skvost z masivního dřeva pořídil v roce 1990 v San Francisku. Jde o úplně první a jediný model ze zpěvákových nástrojů, který byl po jeho tragickém úmrtí nabídnut ve veřejné dražbě.

Kurt Donald Cobain (1967 - 1994)

Kytarista a zpěvák americké skupiny Nirvana se narodil 20. února v dřevařském městečku Hoquaim ve státu Washington. Za půl roku se s rodinou přestěhovali do Aberdeenu. Rodiče Don a Wendy v něm brzy objevily sklony k muzice a také výtvarné nadání. Nebylo divu, k umění jeho rodina vždy tíhla.

V pětasedmdesátém se rodiče rozvedli, což mu změnilo život. Prohlubovaly se jeho choroby (žaludeční potíže, bronchitida, skolióza) a z veselého hocha se stal smutný patron se sklony k melancholii.

Objevil ale rock a pod vlivem skupin Black Sabbath, Led Zeppelin, Beatles a Sex Pistols stál v roce 1987 u zrodu skupiny Nirvana. První album Bleach vydali v roce 1989, nejslavnější desku Nevermind o dva roky později. Nahrávkami na nich definovali styl grunge.

V roce 1992 si vzal za manželku zpěvačku a kytaristku Courtney Love a spolu přivedli na svět dceru Frances Bean.

5. dubna 1994 spáchal ve svém domě v Seattlu výstřelem z brokovnice sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám