Hlavní obsah

Clawfinger to rozjedou v Abatonu

PRAHA

V pražském Abatonu vystoupí v pátek švédská skupina Clawfinger, která od poloviny 90. let patří k nejvýznamnějším přestavitelům crossoveru a jako jedna z mála se pořád dokázala udržet na špici, což potvrdilo i její vystoupení na festivalu v Turnově v roce 2003. V Praze vystupuje v rámci turné k podzimní desce Hate Yourself With Style.

Článek

Clawfinger, které založili ve Stockholmu v roce 1988 hráč na klávesy Jocke Skog a zpěvák Zak Tell, prorazili v roce 1993 s debutovým albem Deaf Dumb Blind. Přinášelo tehdy aktuální trend spojování metalu, hard core a rapu. To už s nimi hrál kytarista Bard Torstensson. Desky se prodalo přes půl miliónu kopií a skupina začala vystupovat na velkých evropských festivalech, jako bylo Roskilde nebo Dynamo. Na úspěch navázala druhá deska Use Your Brain z roku 1995, která se nesla v podobném duchu. Skupina byla na vrcholu a vystupovala spolu s Faith No More a Megadeth.

Po třetí desce z roku 1997, která nesla jen jméno skupiny, se Clawfinger na čas odmlčeli, crossover ustoupil ze scény. Soubor se však dokázal vrátit v roce 2001, kdy svou výbušnou směs na desce A Whole Lot Of Nothing  obohatil o elektroniku a větší množství samplů. K návratu souboru pomohlo, že jel turné s Rammstein, jimž pomáhali Švédové i ve studiu. Obě kapely od té doby spolupracují, Clawfinger často Němcům remixují  skladby.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy dne

Hudebník, vydavatel a pořadatel festivalu Slunce ve Strážnici uvádí, co ho v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčním tipem je album švédské formace...

Výběr článků

Načítám