Hlavní obsah

Claudio Magris: O etickém přesvědčení se nevyjednává

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Mluvit o mém vztahu ke Kafkovi by vydalo na velkou knihu,“ odpověděl profesor Claudio Magris, letošní laureát jediného českého mezinárodního uměleckého uznání Ceny Franze Kafky na otázku, nakolik ovlivnil pražský rodák jeho život a dílo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Italský spisovatel Claudio Magris převzal cenu Franze Kafky.

Článek

„Největší ovlivnění bylo asi ve způsobu, jak nahlížet na svět. Nevím, jestli je to štěstí, nebo neštěstí. Dodal bych, že hlavní je, čeho se Kafka dotýká v komplexu modernity své doby, kdy ztělesňuje dobro i zlo. Zejména temné stránky a ve dvacátém století je to také jediný autor, kterému se podařilo vyjádřit celý smysl života. Před ním to dokázal jen Dostojevskij a pak už snad nikdo.“

Český čtenář zná autorův román Poslepu či nejproslulejší epopej Dunaj. Životopis řeky, v níž vystihl pestrost života i charaktery národů žijících kolem ní. Jako literární vědec popsal habsburský mýtus v moderní rakouské literatuře. „Pátral jsem po světě, který vyžadoval řád v životě, ale který objevil pestrý nepořádek. Co zbylo z toho mýtu, je umělecké dědictví. Určitě ne politické,“ dodal.

Magris je také názoru, že existují určité „nepsané zákony“, o nichž se nediskutuje a které tvoří základ občanské společnosti. „Jsou to zákony, o kterých mluví Antigona v Sofoklově tragédii, když vysvětluje, proč nemůže poslechnout zákony, které určuje stát. Jsem přesvědčen, že i dnes existují takové základní postuláty, kterých by nemělo být moc. V dnešním světě, který je stále v pohybu, nám všechny změny přinášejí obohacení, protože nás nutí minimálně o nich přemýšlet.

Na druhé straně je nutné spojit dvě věci: být maximálně otevřený pro přijímání určitých hodnot, které jsou odlišné od našich, ale je třeba spojit to s minimálním množstvím věcí, zásad, o kterých se nedá vyjednávat, protože tvoří základ našeho etického přesvědčení. Ty je třeba vyznávat bez ohledu na náboženství, politickou či sexuální orientaci,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám