Hlavní obsah

Clapton šel s kamarády proti proudu času

Novinky, Stanislav Dvořák

Eric Clapton se zase jednou ponořil do "pravěku" moderní hudby, daleko za 60. léta. Sezval si velkou společnost špičkových muzikantů, aby vytáhli na světlo ty nejzaprášenější fláky.

Článek

Eric Clapton pokračuje ve svém vášnivém "archeologickém" průzkumu blues. Opět vytáhl neoposlouchané skladby, některé až ze třicátých let, a vypálil do nich claptonovský cejch. O modernizaci se v jeho případě nedá hovořit, zvuk alba je tak archaický, jak to jen jde.

Britský kytarista se rád vrací do předrockové éry. Jen máloco z jeho katalogu zní více bluesově a nerockersky (snad kromě známého čistě akustického alba Unplugged z devadesátých let) než album Clapton.

Nepřeslechnutelná jsou sóla na trumpetu, nenápadné smyčcové clony, hodně prostoru dostává klavír a nezastupitelné varhany Hammond. Samozřejmě dojde i na řádně "bažinatý" pokroucený kytarový zvuk, ten se však střídá s občas legrační přiopilou atmosférou neworleanských pochodujících big bandů.

Seznam hostů je téměř nekonečný - namátkou kytaristé Doyle Bramhall, JJ Cale a Derek Trucks, pianista Allen Toussaint, trumpetista Wynton Marsalis, zpěvačka Sheryl Crow nebo Kim Wilson na foukací harmoniku. Jde o eklektické album, které nahromadilo hodně talentů, užívajících si hraní a nesnažících se stvořit nic převratného. Prostě jen dobré blues.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám