Hlavní obsah

Čínská vláda nyní nechce západní rockery, kazí image

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se stává Čína místem, které začínají do svých turné zařazovat nejvýznamnější rockové a popové skupiny. Číňané mají obrovský zájem o západní kulturu, ale tamní vláda začíná podle amerického magazínu Rolling Stone přibržďovat jejich nadšení, zejména po incidentu, kdy zpěvačka Björk vyzvala před kamerami tisíce občanů, aby skandovali "Tibet, Tibet". Momentálně se žádné "západní" koncerty nesmějí konat.

Článek

V Číně vystupovali např. Rolling Stones, Eric Clapton, Roger Waters, Beyoncé, Nine Inch Nails a řada dalších. Březnový koncert Björk ale vládě hnul pořádně žlučí. Zpěvačka během svého vystoupení v Šanghaji podpořila nezávislost Tibetu.

Islandská interpretka zakřičela do publika "Tibet" poté, co zazpívala svou píseň Declare Independence (Vyhlaste nezávislost). Čínské ministerstvo kultury tehdy oznámilo, že zpěvačka Björk svým výrokem "porušila zákon a ublížila čínskému lidu".

V červenci Čína ještě přitvrdila - až do skončení olympijských her žádné koncerty západních hvězd nebudou. Podle Rolling Stonu musely být odloženy koncerty Avril Lavigne nebo Good Charlotte a velký popový festival v Pekingu byl pro jistotu úplně zrušen.

Podle zdrojů z hudebního průmyslu si vláda uvědomila, že rockové hvězdy mohou Číně snadno poškodit pečlivě budovanou bezproblémovou image, zvláště v citlivé době kolem olympiády.

Po olympiádě se očekává mírné uvolnění, ale pravděpodobně nezmizí trapné handrkování o tom, které písně se smějí hrát. To museli podstoupit i Rolling Stones. Podle odborníků je Čína přesto zemí rockerům zaslíbenou. Největší američtí promotéři Live Nation a AEG si tam už v roce 2005 otevřeli vlastní pobočky.

Reklama

Výběr článků

Načítám