Hlavní obsah

Činoherák Ústí chce 3,5 miliónu korun na opravy

Spolek Činoherák Ústí v úterý v Národním divadle v Praze zahájil celonárodní veřejnou sbírku Národ sobě II. Chce z ní získat alespoň 3,5 miliónu korun pro provoz souboru a nezbytné opravy budovy bývalého kina Hraničář v centru Ústí nad Labem.

Foto: ČTK

Činoherák Ústí zahájil v Praze veřejnou sbírku na opravy kina Hraničář v Ústí nad Labem, budova by se měla stát jeho domovskou scénou.

Článek

Budova by se měla stát novou domovskou scénou divadla, které chce navázat na tradici Činoherního divadla. To spěje k likvidaci. Patronem sbírky je herec a děčínský rodák Jiří Bartoška, který v někdejším Činoherním studiu působil.

Veřejná sbírka je podle spolku nezbytná. „Prosíme tady republiku, aby nám pomohla udržet odkaz Činoheráku do té doby, než se vrátíme do klidnějších dob a naše generace bude moci toto divadlo předat zase dál tak, jak to bylo čtyřicet dva let zvykem,“ řekl na tiskové konferenci v Národním divadle umělecký šéf spolku Filip Nuckolls.

Podle mluvčí Veroniky Vendlové i přes velkou vlnu solidarity peníze zatím nestačí. Činoherák Ústí získal za dva měsíce především od dárců ze severních Čech kolem 1,8 miliónu korun. Sbírka je časově neomezená. Do konce roku spolek potřebuje na opravy budoucí domovské scény a udržení souboru tři až 3,5 miliónu korun. „Pak záleží na tom, co bude dál, ale opravdu bychom kino předělali tak, aby z něj byl divadelní sál,“ doplnila.

Jiřího Bartošku coby patrona oslovil spolek právě proto, že v někdejším Činoherním studiu v polovině 70. let působil. Společně s dalšími herci soubor podporoval od chvíle, kdy nastala krize kolem financování.

Reklama

Výběr článků

Načítám