Hlavní obsah

Čína žádá zrušení dražby v Paříži a vrácení artefaktů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská vláda vyzvala Francii, aby zrušila dražbu dvou vzácných čínských bronzových plastik ze sbírky proslulého módního návrháře Yvese Saint Laurenta a aby obě plastiky zpodobňující hlavy zajíce a krysy vrátila zpět do Číny. Peking tak reagoval na pondělní rozhodnutí francouzského soudu, který odmítl obdobnou žalobu skupiny čínských právníků a umožnil tak tyto artefakty ze Saint Laurentovy sbírky dražit.

Článek

"Státní správa čínského kulturního dědictví formálně informovala aukční síň, že jsme ostře proti uskutečnění dražby a že jednoznačně požadujeme její zrušení," prohlásil na tiskové konferenci v Pekingu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ma Čao-sü.

Mluvčí rozhořčeně odmítl návrh nynějšího vlastníka dražených předmětů Pierra Bergého, který prohlásil, že je ochoten vrátit Pekingu oba vzácné bronzy, pokud čínské vedení zajistí v zemi lidská práva a umožní návrat dalajlamy do Tibetu. "Je směšné odpírat čínskému lidu jeho základní kulturní práva pod záminkou lidských práv," zdůraznil.

Obě vzácné plastiky jsou součástí kolekce uměleckých děl, které jsou od pondělí nabízeny ve třídenní aukci v Paříži. Bergé sestavoval sbírku pět desítek let společně se svým zesnulým druhem, proslulým módním návrhářem Yvesem Saint Laurentem. Obě sporné položky mají být k dražbě nabídnuty ve středu, kdy aukce také končí.

Každá hlava stojí 300 miliónů

Prodejní cena každé z bronzových hlav je odhadována na deset miliónů eur (skoro 300 miliónů korun). Hlavy tvořily součást fontány, kterou v 18. století navrhl pro letní palác čínského císaře v Pekingu francouzský jezuita Michel Benoist. V roce 1860 se staly kořistí britských a francouzských vojáků, kteří palác během takzvané druhé opiové války vydrancovali.

Aukce sbírky Yvese Saint Laurenta vynesla miliardy

Yves Saint Laurent a jeho obchodní a životní partner Pierre Bergé je o sto let později koupili legálně. Čína ale popírá legalitu nabytí s tím, že jednou ukradené věci jsou navždy ukradené, a trvá na jejich vrácení. "Vlastnické právo Číny na tyto předměty nelze zpochybnit, musejí se vrátit do Číny," řekla nedávno mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Čínská média poukazují na to, že Čína a Francie podepsaly v roce 1995 dohodu o navracení kulturního vlastnictví. Podle dokumentu podléhá takzvané kořistní umění získané ve válkách nebo umělecké objekty ztracené během nepokojů bezpodmínečnému vrácení bez ohledu na to, kolik času od té doby uběhlo. Právě vyrabování letního císařského paláce cizími armádami v roce 1860 považují Číňané za největší historické ponížení své země.

Rozprodej umělecké sbírky Saint Laurent-Bergé se už první den aukce stal prvořadou událostí, když večer aukční síň mohla konstatovat, že prodej šesti položek dosáhl světového rekordu pokud jde o výši částky. V dražbě bylo či ještě bude nabídnuto 732 uměleckých děl, mezi nimi i od Pabla Picassa, Henriho Matisse, Fernanda Légera nebo Pieta Mondriana.

Reklama

Výběr článků

Načítám