Hlavní obsah

Chystá se drama Bohdana Slámy z pohraničí i historický film o Havlovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Bohdan Sláma chystá drama z pohraničí, které se odehrává za války a těsně po válce. Životopisný film Havel natočí scenárista a režisér Slávek Horák. Oba podpořil Státní fond kinematografie.

Foto: Profimedia.cz

Bohdan Sláma

Článek

Film Havel scenáristy a režiséra Slávka Horáka se snaží zachytit události v životě Václava Havla od roku 1968, kdy byl mladým úspěšným dramatikem, přes vpád vojsk Varšavské smlouvy a období, kdy se jako zakázaný autor stáhl do ústraní na chalupu u Trutnova. Film se zabývá vztahem Havla s první manželkou Olgou, který komplikovala oboustranná nevěra. Sleduje Havlův souboj s tehdejším vládnoucím režimem až k událostem roku 1989. Fond podpořil snímek částkou 14,5 milionu korun.

Projekt Bohdana Slámy Krajina ve stínu čerpá ze skutečných událostí, které se staly v česko-rakouském pohraničí v průběhu a po konci 2. světové války. Hlavní hrdinku Marii přihlásí manžel z ekonomických důvodů během nacistické okupace k německé národnosti, přestože to odmítla. V klidné vesnici dojde po válce k lynči, který končí vraždou desítky osob. Obětí je i manžel Marie. Ta je spolu se zbytkem rodiny nucena utéct a nějaký čas živořit v lese,“ naznačili tvůrci příběh. Rada snímek podpořila celkem 11 miliony korun.

Foto: Václav Jirsa, Právo

První jednání Ladislava Adamce (vpravo) a Václava Havla 26.listopadu 1989 v Obecním domě.

Stejnou podporu získal i film Admin, který natáčí režisér Olmo Omerzu. Příběh začíná pátráním po pachateli mnohamilionové krádeže peněz z úspěšné IT firmy, ale je především o odvrácené tváři současného virtuálně propojeného světa.

Sedm milionů dostal historický snímek Poslední závod, který líčí skutečný příběh z roku 1913, kdy za dramatických událostí zahynuli dva průkopníci českého lyžování Bohumil Hanč a Václav Vrbata, a dále fond podpořil také Zprávu o záchraně mrtvého od režiséra Václava Kadrnky a dětský film Mazel a tajemství lesa.

”Projekty, které se ucházely o podporu, zahrnovaly opravdu širokou škálu žánrů od životopisných dramat, historických filmů přes snímky, které se snaží pojmenovat a nějakým způsobem uchopit současnou dobu. Podpořen byl opět i jeden z filmů pro děti, z čehož mám obzvláště velkou radost,” řekla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

„Nejlépe připraveny byly projekty, které byly podpořeny již v předchozích fázích vývoje, případně projekty, které se do výzvy na výrobu hlásily opakovaně. A to jak po stránce autorské, tak po stránce producentské,” dodal předseda Rady Petr Vítek. Rada rozdělila celkem 64 milionů Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám