Hlavní obsah

Čeští lvi patřili hlavně Svěrákovi a filmu Pouta

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

V sobotu se v pražské Lucerně rozdávaly filmové ceny Český lev. Nejúspěšnější byl film Radima Špačka Pouta, který získal ceny za scénář, kameru, režii, nejlepšího herce a film. Cenu za mimořádný přínos české kinematografii si odnesl Zdeněk Svěrák.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Svěrák na Českém lvu

Článek

Ministr kultury Jiří Besser předával cenu Zdeňku Svěrákovi za více než minutu trvajícího potlesku ve stoje.

„Děkuji své ženě, že mi byla při mé tvorbě oporou a inspirací, děkuji české filmové a televizní akademii za to, že mě uznali za hodného takového ocenění. Pokládám to za vyznamenání cechovní a akademii moc děkuju. Jestli jsem do filmu něco dobrého přinesl, tak myslím, že to byl humor, a ten humor jsme pěstovali s Ladislavem Smoljakem. Chtěl bych tedy poděkovat Ladislavu Smoljakovi,“ řekl Svěrák.

Dále poděkoval i režisérům, dramaturgovi Václavu Šaškovi, ministrovi kultury a všem divákům.

Jako první byl vyhlášen divácky nejúspěšnější film roku (Ženy v pokušení). Českého lva za zvuk si odnesli Pavel Rejholec, Juraj Mravec a Jakub Čech (Kuky se vrací), za nejlepší výtvarný počin Jan Švankmajer (Přežít svůj život), za střih Alois Fišárek (Kuky se vrací).

Foto: Petr Horník , Právo

Zuzana Bydžovská zvítězila v kategorii herečka v hlavní roli

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli byla vyhlášena Eliška Balzerová (Ženy v pokušení). Poděkovala kolegům z divadla, kteří si s ní vyměnili představení, režisérovi Jiřímu Vejdělkovi i manželovi. Nejlepším hercem ve vedlejší roli je Vladimír Dlouhý (Kajínek), který se ceremoniálu nedožil. Cenu převzal jeho bratr Michal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Malý na Českém lvu.

Za hudbu byl letos oceněn Michal Novinski (Kuky se vrací), za kameru Jaromír Kačer (Pouta) a nejlepším dokumentem se stala Katka režisérky Heleny Třeštíkové. Ta poděkovala své rodině a producentům a zmínila, že film točila 14 let. "Časosběrný dokument je v pravém slova smyslu sázka na nejistotu," dodala.

Foto: Petr Horník , Právo

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Vladimír Dlouhý (Kajínek), který se ceremoniálu nedožil. Cenu převzal jeho bratr Michal.

Nejzdařilejší scénář roku se jmenuje Pouta a napsal ho Ondřej Štindl. Nejlepší herečkou v hlavní roli je podle akademie Zuzana Bydžovská (Mamas and Papas) a nejlepším hercem Ondřej Malý (Pouta).

"Já děkuju za tu příležitost, děkuju celýmu štábu, bylo to fakt krásný natáčení," řekl Malý.

Českého lva za režii získal Radim Špaček (Pouta). Převzal ho s jedinou větou: "Je to dobrý pocit a já ho přeju všem, kteří ještě neměli to štěstí."

Foto: Petr Horník , Novinky

Režisérem roku se stal Radim Špaček za film Pouta.

Nejlepším filmem roku bylo vyhlášeno drama Pouta. Odehrává se v Československu roku 1982. Příslušník STB Antonín v něm chce prázdnotu svého života zaplnit získáním mladé dívky, která ale nemá nejmenší zájem. Jeho nesmyslná snaha získat ji pro sebe ho obrací nejen proti tradičním nepřátelům režimu, ale i proti vlastním lidem.

Foto: Petr Horník , Právo

Eliška Balzerová, Zdeněk Svěrák a moderátor letošních Českých lvů jan Budař.

Přehled vítězů:

Film roku: Pouta

Režisér roku: Radim Špaček (Pouta)

Scénář: Ondřej Štindl (Pouta)

Herec v hlavní roli: Ondřej Malý

Herečka v hlavní roli: Zuzana Bydžovská

Herec ve vedlejší roli: Vladimír Dlouhý

Herečka ve vedlejší roli: Eliška Balzerová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám