Hlavní obsah

Českým lvům dominoval film Ve stínu, posbíral devět sošek

Novinky, jky
Praha
Aktualizováno

Film Ve stínu Davida Ondříčka se stal jasným vítězem jubilejního 20. ročníku filmového Českého lva, prvenství získal v celkem devíti kategoriích včetně ceny za nejlepší film. Za hlavní ženskou roli si sošku odnesla Gabriela Míčová, mezi muži triumfoval Ivan Trojan.

Český Lev - nejlepší filmVideo: Novinky

 
Článek

Vítěze v jednotlivých kategoriích oznámila v sobotu večer Česká filmová a televizní akademie ve Velkém sále pražské Lucerny.

První minuty večera se odvíjely v nostalgickém rázu, připomínaly ty, kteří si odnesli České lvy za mimořádný přínos české kinematografii v uplynulých 19 letech. Dvacátým oceněným do party se stal 90letý architekt Karel Černý. Cenu za něj převzala jeho vnučka.

Český Lev - hlavní ženský a mužský herecký výkonVideo: Novinky

"V loňském roce bylo natočeno 30 hraných filmů a 15 dokumentárních filmů," upozornil moderátor Jan Budař s tím, že velký dík patří i divákům za to, že se na filmy chodí dívat do kin.

Ve stínu posbíral devět cen

Snímek Ve stínu s přehledem převálcoval ostatní nominované. Oceněn byl jako nejlepší film. Lva v této kategorii předávali Zdeněk Svěrák a Teodor Pištěk. A právě Svěrák pobavil, když prohlásil, že existují tři fáze života - dětství, dospělost a "vypadáš dobře". Reagoval tak na Budařům kompliment, že oba vypadají velmi dobře.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

David Ondříček sbíral ocenění za snímek Ve stínu.

Ondříček si převzal cenu za nejlepší režii, Marek Epstein, Ondříček a Misha Votruba pak přezvali cenu i za nejlepší scénář. Kameraman Adam Sikora za cenu poděkoval anglicky. Budař mu v témže jazyce na cestu k sošce přidal ještě negativ a dodal, že by si na něj mohl natočit nějaké domácí video.

Cenu dostali i autoři hudby Jan P. Muchow a Michal Novinski, který také cenu převzal. Michal Lánský, který snímek stříhal, při přebírání ceny navrhl, že když už cenu má, tak by jako střihač pro příště tuto kategorii vystřihl, aby večer nabral větší spád.

Film Ve stínu získal Českého lva ještě v kategoriích nejlepší zvuk a výtvarné řešení.

Nejlepší hlavní role: Trojan a Míčová

"Byl jsem vybrán jako mluvčí pana režiséra Hřebejka, ale on nemá nic na mysli," pobavil všechny hosty Bolek Polívka, který posléze předal cenu za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli Ivanu Trojanovi, který si jej zasloužil zvárněním své role ve filmu Ve stínu. Trojan pak sympaticky poděkoval svému konkurentovi v této kategorii - režisérovi a uměleckému vedoucímu Dejvického divadla Miroslavu Krobotovi - herci z jeho divadla byli totiž během večera bohatě odměňováni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku Ivan Trojan s cenou za nejlepší herecký výkon v hlavní roli a Gabriela Míčová za ženský herecký výkon.

Nejlepší ženský výkon v hlavní roli předvedla v roce 2012 Gabriela Míčová ve snímku Odpad město smrt, kde ztvárnila roli prostitutky Romi. Ta posléze poděkovala snad všem svým kolegům a dokonce se jí zableskly i slzy v očích.

Trojan se stal také Nejoblíbenějším českým hercem na základě hlasování návštěvníků portálu Seznam.cz a odnesl si výhru v podobě tabletu. Stejný titul a cenu si pak mezi ženami vysloužila Libuše Šafránková.

Vetchý se dočkal

V kategorii Nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli triumfoval Ondřej Vetchý za snímek Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka. Vetchý si přitom jen několik minut předtím na pódiu stěžoval, že snad jako jediný ještě žádného Českého lva nemá.

Foto: Vít Šimánek , ČTK

Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli převzal Ondřej Vetchý (vpravo) za ztvárnění role ve filmu Okresní přebor - Poslední zápas Pepíka Hnátka. Cenu mu předal režisér Filip Renč (druhý zleva) a herečka Lucia Šipošová.

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli předvedla v loňském roce Klára Melíšková, která se blýskla ve filmu Čtyři slunce.

"Já jsem šťastná, že mám českýho lva. Děkuju všem, teď jsem úplně zapomněla svou řeč. No chci poděkovat všem, kteří se podíleli na Čtyřech sluncích. Děkuju vám všem a přeju krásnej večer," hlesala nadšená Melíšková a jen stěží chytala dech.

Oceněn snímek o bezdomovcích

Nejlepším dokumentem se stal smutný snímek Láska v hrobě Davida Vondráčka, který pojednával o lásce dvou bezdomovců na jednom z pražských hřbitovů.

Český lev - nejlepší režieVideo: Novinky

Divácky nejúspěšnějším filmem se stal snímek Líbáš jako ďábel, když na stříbrné příčce skončila populární komedie Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka. Režisérka snímku Marie Poledňáková si však nemohla ocenění převzít ze zdravotních důvodů.

"Ono to vypadá, jako kdyby to bylo nahraný, ale není. Byla to čest být mezi těmi herci a tím, že jsem snad jako jediný z nich byl bez lva, tak jsem je tou svou účastí mezi nimi jakoby dehonestoval. Tak děkuji akademii, že to zohlednila," zavtipkoval Vetchý.

Seznam vypátral lva

Portál Seznam.cz pak všechny překvapil, když objevil a vykoupil ztraceného Českého lva, kterého ztratila při divokém večírku skupina Buty. Ta jej před lety získala za snímek Jízda.

Přehled držitelů filmových cen Český lev za rok 2012:

Nejlepší film:

:: Ve stínu

Nejlepší režie:

:: David Ondříček (Ve stínu)

Nejlepší scénář:

:: Marek Epstein, David Ondříček, Misha Votruba (Ve stínu)

Mužský herecký výkon v hlavní roli:

:: Ivan Trojan (Ve stínu)

Ženský herecký výkon v hlavní roli:

:: Gabriela Míčová (Odpad město smrt)

Mužský herecký výkon ve vedlejší roli:

:: Ondřej Vetchý (Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka)

Ženský herecký výkon ve vedlejší roli:

:: Klára Melíšková (Čtyři slunce)

Nejlepší dokument:

:: Láska v hrobě (David Vondráček)

Nejlepší kamera:

:: Adam Sikora (Ve stínu)

Nejlepší hudba:

:: Jan P. Muchow, Michal Novinski (Ve stínu)

Nejlepší střih:

:: Michal Lánský (Ve stínu)

Nejlepší zvuk:

:: Jakub Čech, Pavel Rejholec (Ve stínu)

Nejlepší výtvarné řešení:

:: Jan Vlasák, Jarmila Dittrichová-Konečná, Lukáš Král (Ve stínu)

Divácky nejúspěšnější film:

:: Líbáš jako ďábel

Cena filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný film:

:: Ve stínu (David Ondříček)

Cena filmových kritiků a teoretiků za nejlepší dokument:

:: Láska v hrobě (David Vondráček)

Nejlepší filmový plakát:

:: Marius Corradini (Ve stínu)

Český lev za nejlepší zahraniční film:

:: Nedotknutelní

Cena Magnesia pro nejlepší studentský snímek:

:: M.O. (Jakub Kouřil)

Cena filmového portálu Kinobox.cz za nejlepší film:

:: Tomorrow Will Be Better (Martin Přívratský)

Mimořádný přínos české kinematografii:

:: architekt a výtvarník Karel Černý

Budař během večera připomněl i snímek Samotáři, když divákům nechal rozdat marihuanové sušenky, které si diváci v publiku ochotně brali. Sám si jednu vzal a rázem celý večer v jeho podání nabral značně uvolněný kurs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám