Hlavní obsah

Češky získaly v Edinburghu prestižní cenu Herald Angel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tanečnice Andrea Opavská a zpěvačka Jana Vébrová okouzlily skotské kritiky svým strhujícím výkonem v představení La Loba souboru Lenka Vágnerová Company a získaly prestižní cenu Herald Angel, kterou v sobotu převzaly na Edinburgh Festival Fringe. Navázaly tak na úspěch českých souborů z loňského ročníku, kdy si sošky anděla odvezli Spitfire Company a Miřenka Čechová & Tantehorse.

Foto: Novinky

Zleva: Andrea Opavská a Jana Vébrová

Článek

Představení La Loba vytvořila interpretkám na míru Lenka Vágnerová, jedna z nejuznávanějších českých choreografek, která sama na Fringe několikrát vystupovala. V inscenaci La Loba spojuje dva umělecké žánry - tanec a zpěv.  Vychází přitom z nespoutané energie jevištních osobností Opavské a Vébrové, jejich souhry a především síly projevu. Stěžejní složkou představení o mýtické ženě obnovující svět je také hudba Ivana Achera. Andrea Opavská za svůj strhující výkon již získala ocenění Tanečnice roku na letošní České taneční platformě.

Ceny Herald Angel se tradičně předávají v rámci slavnostního ceremoniálu v Edinburgh Festival Theatre. Recenzenti deníku Herald oceněné vybírají z více než 24 000 umělců vystupujících nejen na Fringe, ale také na Edinburgh International Festival, The Jazz & Blues Festival a The Edinburgh International Book Festival. Konkurence je tedy obrovská co do počtu i kvality ostatních projektů.

Foto: David Musil

Představení La Loba

La Loba zaujala čirou virtuozitou obou protagonistek, jakož i intenzitou emocí zprostředkovaných pohybem a hudbou. Kromě ocenění Heraldu je toto představení také nominováno na Total Theatre Award, nejprestižnější cenu udílenou na Fringe, která bude vyhlášena v závěru festivalu.

Foto: Novinky

Jana Vébrová

„Jsme velmi šťastné, že v tak velké mezinárodní konkurenci byla oceněna právě práce Lenky Vágnerové. Nečekaly jsme to a je to úspěch celého týmu. Jsme rády, že jsme tímto navázaly na tradici českého tanečního divadla tady na prestižním Fringe festivalu,“ komentují ocenění tanečnice Andrea Opavská a zpěvačka Jana Vébrová.

České soubory na Fringe

Časté ocenění českých představení na Fringe ukazuje na stále rostoucí kreativitu a profesionalitu této scény u nás. Kromě La Loby měli letos diváci možnost vidět taneční představení Jezdci (rovněž Lenka Vágnerová Company) a divadelní inscenaci Šest miliard sluncí v režii Evy Rysové.

Ocenění a zahraniční recenze z Fringe mohou českým souborům pomoci při získávání dalších zahraničních angažmá a přispějí k většímu povědomí odborníků o velmi kvalitní scéně současného tance a divadla v České republice. Účast souborů podpořilo Ministerstvo kultury ČR a České centrum Londýn.

Reklama

Výběr článků

Načítám