Hlavní obsah

Český lev: Nejvíc nominací má Slámovo Štěstí

Právo, Věra Míšková

S největším počtem devíti nominací včetně za nejlepší film, režii, scénář, kameru a mužské i ženské herecké výkony v hlavních i vedlejších rolích vstupuje do druhého kola klání o ceny České filmové a televizní akademie Český lev film Štěstí režiséra Bohdana Slámy. Bylo to oznámeno na  nominačním večeru, který ve středu v přímém přenosu České televize moderoval herec Tomáš Matonoha.

Článek

Štěstí, které již zvítězilo na festivalu kategorie A v San Sebastianu a získalo i další mezinárodní ceny, je největším favoritem letošních Českých lvů. Nicméně, pokud jde o počet nominací, je jen v těsném závěsu za Štěstím film režiséra Petra Zelenky Příběhy obyčejného šílenství, který dostal celkem osm nominací.

Štěstí se s ním utká mimo jiné v hlavních kategoriích nejlepší film, režie a scénář. Oba filmy vzešly z producentské společnosti Negativ Pavla Strnada a v obou případech jde navíc o autorské filmy, takže souboj nejen o režisérského, ale i scenáristického Českého lva proběhne mezi Bohdanem Slámou a Petrem Zelenkou.

V kategorii nejlepší režie je třetím v partě nominovaných Martin Šulík, který natočil Sluneční stát (ten má také nominaci za nejlepší film) a v kategorii nejlepší scénář Jiří Stránský, který napsal Kousek nebe. Ten je nominován celkem v pěti kategoriích, zatím tedy stojí podle akademiků na třetím místě.

Jediná nominace pro Román pro ženy

O hereckých výkonech v hlavních rolích budou členové akademie rozhodovat mezi herečkami Vilmou Cibulkovou (Krev zmizelého), Evou Holubovou (Skřítek) a Tatianou Vilhelmovou (Štěstí) a mezi herci Pavlem Liškou (Štěstí), Ivanem Trojanem (Příběhy obyčejného šílenství) a Janem Třískou (Šílení).

Celkově se do druhého kola, v němž členové akademie hlasují o nominovaných, dostalo dvanáct z dvaadvaceti loni natočených českých a koprodukčních filmů. Asi největším překvapením přitom je, že pouze s jedinou nominací pro Simonu Stašovou za výkon ve vedlejší roli vstoupí do lvího večera divácky nejúspěšnější film roku Román pro ženy režiséra Filipa Renče, který vidělo přes půl miliónů diváků.

Z dalších filmů má po jedné nominaci ještě Krev zmizelého, Mír jejich duši, Restart, Sametoví vrazi a Toyen, Skřítek a Šílení mají po dvou a Sluneční stát čtyři nominace.

Ceny udělené při nominacích

Ve středu večer byly také vyhlášeny ceny, které nespadají do oficiálního udílení Českých lvů.

Cenu Magnesie za nejlepší zahraniční film dostal snímek Zlomené květiny amerického "krále nezávislých" Jima Jarmusche, Cenu za nejlepší filmový plakát dostala in memoriam Eva Švankmajerová za plakát ke snímku Jana Švankmajera Šílení. Cena filmových kritiků patří Slámovu Štěstí stejně jako Cena čtenářů časopisu Premiere.

Na nominačním večeru byly také oznámeny nerealizované scénáře, které se v soutěži Sazky umístily na druhém a třetím místě. Je to scénář Vladimíra Poštulky Blues pro Stalina a scénář Markéty Bláhové a Zdeňka Tyce Eldorádo. První místo bude oznámeno v sobotu 25. února na hlavním večeru v pražské Lucerně. Večer, vysílaný v přímém přenosu na ČT1, bude moderovat Jiří Macháček.

Vybrané nominace:

FILM
Příběhy obyčejného šílenství
Sluneční stát
Štěstí
REŽIE
Bohdan Sláma (Štěstí)
Martin Šulík (Sluneční stát)
Petr Zelenka (Příběhy obyčejného šílenství)
SCÉNÁŘ
Bohdan Sláma (Štěstí)
Jiří Stránský (Kousek nebe)
Petr Zelenka (Příběhy obyčejného šílenství)
KAMERA
Martin Duba (Kousek nebe)
Diviš Marek (Štěstí)
Martin Šácha (Sametoví vrazi)
HLAVNÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Vilma Cibulková - Krev zmizelého
Eva Holubová - Skřítek
Tatiana Vilhelmová - Štěstí
HLAVNÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Pavel Liška - Štěstí
Ivan Trojan - Příběhy obyčejného šílenství
Jan Tříska - Šílení
VEDLEJŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Nina Divíšková - Příběhy obyčejného šílenství
Anna Geislerová - Štěstí
Simona Stašová - Román pro ženy
VEDLEJŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Petr Forman - Kousek nebe
Miroslav Krobot - Příběhy obyčejného šílenství
Bolek Polívka - Štěstí
ZVUK
Jan Čeněk (Štěstí)
Michal Holubec (Příběhy obyčejného šílenství)
Michal Houdek - (Kousek nebe)
HUDBA
Vladimír Godár (Sluneční stát)
Karel Holas (Příběhy obyčejného šílenství)
Martin Smolka (Kousek nebe)
STŘIH
Jiří Brožek (Sluneční stát)
Tonička Janková (Mír jejich duši)
Aleksi Raij (Restart)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám