Hlavní obsah

Český lev bude letos velké maso, říká Vachler

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na úterní tiskové konferenci v pražské Lucerně představil ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler moderátory nominačního (Ester Kočičková) a hlavního (Jaroslav Dušek) večera filmových cen Český lev. Zmínil i novinky, jako je např. kategorie dokumentů. "Letos to bude velké maso," žertoval zapřísáhlý vegetarián Vachler, který na ceremonii Českého lva zakázal servírovat jídla obsahující maso.

Český lev bude maso, žertují tvůrciVideo: ČTK

 
Článek

"Doufám, že letos je jeden z posledních ročníků, kdy máme dvacet českých filmů," uvedl Vachler a dodal, že na příští rok už se jich čeká zhruba třicet pět.

Česká filmová a televizní akademie přišla s jednou velkou novinkou, do budoucna chce totiž udělovat i cenu za nejlepší dokument roku. Cena se bude udělovat jen v ten rok, kdy bude v kinech uvedeno nejméně deset dokumentů a k nim se přičtou i ty snímky, které byly uvedneny v přechozím roce, pokud jich v něm nebylo uvedeno požadovaných deset. Kromě toho se bude v Lucerně budovat chodník slávy, na jehož dlaždicích budou zvěčněny nejlepší české filmy.

Moderátorka nominačního večera (9. února na ČT2) Ester Kočičková zažertovala, že jeho tvůrci budou solidární se stávkujícími hollywoodskými scénáristy a "na just nebudou psát scénář". Při nominacích pod vedením Kočičkové prý navíc budou všichni hosté jen muži. "Žádné hostesky, žádné modelky nebudou ukazovat vnady," uvedla moderátorka.

Hosté ze zahraničí?

Na otázky ohledně účasti zahraničních hvězd zatím Petr Vachler nedokázal odpovědět. "Chceme pozvat všechny nominované ze zahraničních filmů," řekl. Na Českého lva za nejlepší zahraniční film byly letos nominovány snímky Čtyři měsíce, tři týdny a dva dny, Goyovy přízraky a Kurz negativního myšlení. Vachler nevyloučil ani pozvání Marion Cotillardové, herečky z filmu o Edith Piaf, na kterém se podíleli i čeští filmaři.

Představeny byly také nominace na cenu Sazky za nejlepší neralizovaný scénář. Figuruje mezi nimi např. Tereza Dusová se scénářem Každá může být poslední, Ebel Malgorzata s Vůní kávy či Jiří Hubač s Miss Sarajevo. Mladý scénárista Marek Epstein má dokonce hned dvě nominované práce, jsou to scénáře Ve stínu koně a Krávy. Jak uvedl režisér Jiří Svoboda, letos bylo mezi přihlášenými pracemi sedm až osm scénářů, které by se mohly hned natočit. Cenu filmové kritiky letos můžou získat filmy ...a bude hůř, Tajnosti, nebo Vratné lahve.

Podle Petra Vachlera a moderátora Jaroslava Duška se na letošním 15. ročníku Českého lva výrazně mění koncepce hlavního večera, který odvysílá ČT1 1. března. Nikdo z nich ale nechtěl uvést, jaké konkrétní novinky diváky čekají. "Půjdeme vstříc nominovaným, filmům a filmařům," uzavřel Vachler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám