Hlavní obsah

Český lev 2003 - Film

Nominacím na Českého lva 2003 dominují Želary Ondřeje Trojana. Snímek, který neúspěšně bojoval o Oscara, má celkem jedenáct nominací. Sedm nominací získala Nuda v Brně a o jednu méně Pupendo. Všechny tři snímky jsou přitom nominovány na film roku a o Českého lva bojují i jejich režiséři. PROFILY NOMINOVANÝCH FILMŮ V ČLÁNKU.

Foto: Petra Svobodová

Pozvánka na výstavu

Článek

:. ANKETA: Který film získá Českého lva? Hlasujte v anketě na konci článku.

NOMINOVANÉ SNÍMKY NA NEJLEPŠÍ FILM
Filmprodukce
Nuda v BrněČestmír Kopecký - První veřejnoprávní
PupendoOndřej Trojan - T.H.A.
ŽelaryOndřej Trojan - T.H.A, Helena Uldrichová - Barrandov Studio

Želary

Teprve druhý film Ondřeje Trojana, jenž dosud natočil jen nepříliš úspěšný snímek z prostředí pionýrského tábora Pějme píseň dohola, vznikl na motivy knihy Jozova Hanule od Květy Legátové, expozice však byla rozšířena a příběh obohacen o další motivy z jiné knihy Květy Legátové Želary.

Takřka tříhodinový film zachycuje osud Elišky (Aňa Geislerová), které nezbývá než změnit identitu, protože je až příliš zapletena do protinacistického odboje. Narychlo se proto stěhuje do horské vesnice, kde si musí vzít za muže negramotného horala, aby ji ostatní vesničané přijali. Nakonec se do něj zamiluje a společně čelí osudu i pronásledování. S koncem vláky se však vrací i normální život.

Želary byly čtvrtým nejnavštěvovanějším českým filmem loňského roku., od zářijové premiéry na ně přišlo 387 tisíc diváků, letos však už pokořily čtyř set tisícovou hranici. Želary byly současně čtvrtou nejprodávanější knihou na tuzemském trhu a Jozova Hanule sedmou.

Pupendo

Nejnavštěvovanější film loňského roku v tuzemských kinech, na který od březnové premiéry přišlo 958 tisíc diváků, natočil Jan Hřebejk opět podle scénáře Petra Jarchovského. Ve svém mapování vývoje české společnosti dospěl až do osmdesátých let.

Přibližovala-li Šakalí léta konec tuhého stalinismu a Pelíšky tragický konec svobodnějšího Pražského jara 68, v Pupendu se ukazuje, jak v letech normalizace jedni splynuli s proudem, zatímco jiní se uzavírají do vlastního světa.

Talentovaný sochař Mára (Bolek Polívka) "od jisté doby" nedostává zakázky a tak se upíjí, zatímco jeho žena Alena (Eva Holubová) se stará o rodinu. Mára se nechce zaprodat, ovšem je vystaven pokušení. Žena (Vilma Cibulková) ředitele Míly Břečky (Jaroslav Dušek), který se řídí krédem, že je nutné využít všech výhod, totiž pracuje ve Svazu výtvarných umělců.

Nuda v Brně

Nuda v Brně je filmovým debutem jednoho z našich nejlepších divadelních režisérů Vladimíra Morávka. Film vznikl na motivy povídky Pavla Beďury Standa debutuje. Scénář k filmu napsal Morávek společně s představitelem hlavní role a autorem písní Janem Budařem, který je za hlavní roli rovněž nominován.

Morávek ve své komedii navázal na tradice české nové vlny, na vztahy, v nichž se mnohdy snoubí trapnost s humorem. Přináší příběh Standy Pichláka, který se v sedmadvaceti chce zbavit svého panictví. Celý příběh se odehrává během jednoho večera.

Obdobně jako v amerických nezávislých filmech Morávek ukazuje, že vlastně všichni lidé jsou nějak handicapováni, a to nejen v sexuální oblasti, i když herec brněnského Národního divadla Miroslav Norbacher (Miroslav Donutil) naposled souložil před třemi lety na dovolené v Chorvatsku. Olga Šimánková (Kateřina Holánová) se nebojí ani tak ztráty svého panenství, jako své milující maminky (Jaroslava Pokorná). Ukecaný Honza (Pavel Liška) má problém s egem a nemluvný Pavel (Filip Rajmont) zase s orientací.

Nudu v Brně shlédlo od uvedení přes sto tisíc diváků.

Anketa

Který film získá Českého lva?
Nuda v Brně
26,8 %
Pupendo
20,5 %
Želary
52,7 %
Celkem hlasovalo 429 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Český lev 2003 - Novinky speciál

Výroční české filmové ceny Český lev budou letos uděleny pojedenácté. Poprvé byly uděleny v za rok 1993, tehdy ještě bez nominací. V článku vám přinášíme...

Výběr článků

Načítám