Hlavní obsah

Český krátký film Rekonstrukce je v nominacích na evropské ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátký film Rekonstrukce českých tvůrců Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka je v pětici nominovaných na letošní Evropské filmové ceny (EFA). Oznámili to pořadatelé.

Foto: Masterfilm.cz

Z filmu Rekonstrukce

Článek

Patnáctiminutový snímek inspirovaný skutečným případem bezdomovce, kterého zavraždili dva mladíci, se bude o cenu v kategorii krátkometrážních filmů ucházet v konkurenci snímků ze Španělska či Portugalska.

Film Rekonstrukce vznikal nezávisle na státní i soukromé podpoře a už loni byl vybrán do soutěže na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu. Scénář kombinuje prvky dokumentu a fikce a vychází z reálného případu vraždy bezdomovce spáchané dvojicí teenagerů v roce 2015 a následného vyšetřování. Sleduje jednoho z pachatelů činu, sedmnáctiletého Oldu, který čeká na soud ve vazební věznici pro mladistvé a jehož jednotvárný život prolínají vzpomínky na policejní rekonstrukci činu. Autoři filmu se vyhnuli explicitnímu zobrazení průběhu vraždy, a příběh jim tak posloužil především jako nástroj pro obecný komentář k fenoménu bezdůvodného násilí.

Evropské filmové ceny se budou udílet 7. prosince v Berlíně a česká tvorba možná bude mít v nominacích i další zastoupení. V širším výběru dokumentů, z nichž se budou v listopadu vybírat konečné nominace, je i ruský snímek Svědkové Putinovi natočený v české koprodukci. Další koprodukcí s českou účastí je i černá komedie Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři rumunského režiséra Radu Judeho, která usiluje o nominaci v kategorii celovečerních hraných filmů.

V mysli Karla Vachka. Petr Fischer nad filmem Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie

SALON

Reklama

Výběr článků

Načítám