Hlavní obsah

České pohybové a taneční divadlo ve Velké Británii

Právo, Eva Zajíčková

Už popáté podpoří České centrum v Londýně účast českých umělců na největší přehlídce divadelního a scénického umění Edinburgh Festival Fringe.

Foto: Novinky

Tanečnice Andrea Opavská a zpěvačka Jana Vébrová získaly vloni prestižní cenu Herald Angel.

Článek

Na 68. ročníku akce, která se koná od 7. do 31. srpna, se představí čtyři soubory s různorodými inscenacemi a během měsíce odehrají třiašedesát představení.

Všechny čtyři skupiny patří ke špičce českého pohybového a tanečního divadla a na festivalu v Edinburghu už vystupovaly.

Soubor Spitfare Company, který tu získal před dvěma lety cenu Herald Angel, přiváží inscenaci Antiwords, což je originální pojetí Audience Václava Havla.

Skupina VerTeDance předvede svůj projekt Korekce, za nějž dostala v červnu dvě hlavní ceny na festivalu v Birminghamu, a duo Tereza Ondrová a Peter Šavel vystoupí s hravou choreografií Boys Who Like to Plays with Dolls.

Po čtyřech letech se na festival vrátí Cirk La Putyka, který tu byl v roce 2011 nominován na prestižní cenu Total Theatre Award. Tentokrát se představí s projektem Dolls, směsicí tance, akrobacie a vizuálního divadla.

„Napříč těmito představeními se nesou témata omezení a nesvobody, ať už vnitřní, tvůrčí nebo společenské, a možností, jak se s nimi vypořádat. Náročná látka je však vždy zpracovaná s překvapivým nadhledem a vtipem,“ komentovala program české festivalové sezóny ředitelka Českého centra v Londýně Tereza Porybná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám