Hlavní obsah

Česká televize ruší pořady

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká televize náhle ruší výrobu desítek vlastních pořadů. Zároveň končí i další, které pro ni připravovaly jiné společnosti. Důvodem je letošní ztráta, která televizi hrozí až ve výši 300 miliónů korun. Protože poslanci nepovolili zvýšit koncesionářské poplatky, ČT rozhodla, že musí šetřit.

Foto: Jana Slováková

Vlevo: předloha: Robert Delaunay - Eiffel Tower Vpravo: studenti hodonínské průmyslovky při práci na mozaice podle předlohy.

Článek

Zrušené tituly zveřejnila ve čtvrtek v noci ředitelka programu Markéta Luhanová. Tedy těsně před včerejším zasedáním mediální komise parlamentu, která se mimořádně sešla na Kavčích horách a zajímala se, jak ČT hospodaří.

Už ani jeden seriál

Škrty dopadly na všechny oblasti, ale nejvíce na dramatickou tvorbu. Zastavila se výroba všech seriálů, které ČT plánovala, a výrazně se omezila výroba inscenací. "Znamená to, že v roce 2005 uvidí televizní divák převážně reprízy," uvedla Luhanová.

Seriál Dobrá čtvrť, který začal točit Karel Smyczek minulý týden, televize ještě dokončí, ale na další pokračování Četnických humoresek, který se měl začít natáčet na jaře, už peníze nedá. "Do poslední chvíle jsem nic netušil, v dubnu se mělo začít točit. Zřejmě to je pouze odloženo o rok, i když jistého zatím nevím nic, a to se celý den vyptávám," řekl Právu překvapený režisér Antonín Moskalyk. Seriál se měl natáčet ještě další tři roky, v televizi se tedy měl objevit nejdřív v roce 2007.

Zatím končí i ostravský cyklus Dušana Kleina Strážce duší. Televize nenatočí ani seriál o Lídě Baarové, který měl režírovat Filip Renč.

Končí i Šumná města

Televize přestane vysílat také magazín o filmu Kinobox, Hledání ztraceného času, Posezení s Janem Burianem, nebo Noc s Andělem.

Příští rok už se nebudou vysílat ani Zpovědi, které pro ČT vyráběla Febio. V programu zůstala pouze její úspěšnější Cestománie. Majitel Febia Fero Fenič prý nyní uvažuje o zrušení spolupráce s Českou televizí: "Nevím, zda mám vůbec pokračovat v natáčení dalších dílů Cestománie."

Televize nebude točit ani další pokračování cyklu Šumná města, originálního průvodce po architektuře s Davidem Vávrou. "Nepatří k nejlevnějším a zatím je cyklus pro nás zbytný, i když osobně je mi to líto, je to jeden z nejpěknějších pořadů," podotkla Luhanová.

Ostravské studio musí zrušit oba sledované dokumentární cykly Předčasná úmrtí i Osudové okamžiky.

ČT bude šetřit i při na nákupech, namísto filmů pro pamětníky z NFA a Bontonu bude vysílat vlastní archivní inscenace. Redukce nejméně postihla pořady pro menšiny a z regionů. Na ně nesmí sáhnout ze zákona.

Jaké další pořady například ještě končí:

Kulturní:

Divadelní a hudební toulky

Evropa E. Brikciuse

Folkomotivy 

Jazz klub

Kořeny

Blues ze Staré Pekárny/Sólo pro...

Paskvil 

Filmopolis

Fokus - Prology

Z očí do očí - pro rok 2004 zrušeno   

Zábavné:

Máme rádi Wericha

Muž sedmi žen

O poklad Anežky české  

Vykopávky populární hudby Ondřeje Havelky

Jak na to?

Úsměvy ..... 

Sama doma

Domácí štěstí

Banánové chybičky

Generální ředitel ČT Jiří Janeček už ve středu oznámil, že televize v příštím roce propustí několik set zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám