Hlavní obsah

Česká televize oslaví 1. května padesátiny

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Češi žijí s televizí už padesát let - poprvé se vysílalo z Prahy 1. května 1953 - a Česká televize, která se stala nástupnicí ČST, se rozhodla to oslavit. Mít takové kulaté číslo k dispozici Nova nebo Prima, byla by z to nepochybně hýřivě barevná zábavná šou, v které by si zazpíval i ředitel.

Foto: Ivona Kratochvílová

paní ředitelka Mgr. Jana Müllerová a Alice Sýkorová, DiS, sociální pracovnice, z Dětského domova a Mateřské školky speciální v Berouně

Článek

ČT sice na diváky poslední dobou úspěšně líčí typické pasti komerčních stanic, seriály a soutěže, ale pro narozeniny hledala inspiraci doma, za vlastními dveřmi.

Leccos z televizního archívu, co se od března vysílá na obou kanálech, se tedy objevuje na obrazovce také s průvodní znělkou K padesáti letům televizního vysílání. Přibyly třeba pohádkové středy, víkendové filmy pro pamětníky nebo páteční Dokumentární klub, který připomíná v ukázkách vývoj televizního dokumentu.

Televize vyrobila i nové pořady, například publicistický cyklus Pokračování příště, ve kterém se už od ledna ohlíží za vlastní seriálovou tvorbou.

Místo recepce bude Teleautomat

Hlavní chod pak načasovala přesně na 1. máje, kdy bude na druhém kanále uvádět velkou diváckou hru Teleautomat. O půlnoci z 30. dubna na 1. května se objeví na ČT 2 Marek Eben jako průvodce 24hodinového maratónu pořadů a událostí.

Samotná hra začíná od osmi ráno, pravidelně po padesáti minutách pak budou mít diváci možnost volit mezi dvěma pořady na úvod další hodiny. "Z toho množství pořadů v archivu se vybíralo těžko, zvlášť když jsme chtěli připomenout televizi v dobrém i zlém," vysvětluje koordinátorka projektu Alena Müllerová.

A tak bude v nabídce i dnes již kultovní projev Milouše Jakeše na Červeném Hrádku "o kůlu v plotě", který koloval socialistickým Československem na kazetách, záběry ze spartakiád, TV tipy s panem Vajíčkem i dětský hrdina Čertík Bertík a X. Jazzový festival v Praze.

To všechno televize proloží dobovými zprávami, ukázkami soutěží, písničkami a sestřihem se slavnými českými herci. Pořady z prvních let televize se objeví až před půlnocí. Od jedenácti se budou vysílat ukázky z roku 1953, včetně dochovaných záběrů z prvního vysílání, a televize načne dalších padesát let. A možná přijde i nový ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám