Hlavní obsah

Česká filharmonie přišla o šéfdirigenta Mácala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéfdirigent České filharmonie Zdeněk Mácal v sobotu oznámil členům orchestru, že ve své funkci končí. Podle mluvčího filharmonie Daniela Sobotky jsou zřejmě důvodem rezignace nepříznivé kritiky v tisku z poslední doby. Není jisté, zda Mácal povede filharmonii na dalších koncertech.

Článek

"Pan šéfdirigent Mácal oznámil orchestru po zkoušce ukončení svého úřadu," uvedl Sobotka. Mácal orchestr o svém záměru informoval v Rakousku, kde se filharmonie zúčastnila hudebního festivalu.

"Pan šéfdirigent bude jednat s panem ředitelem (Václavem) Riedlbauchem o naplnění smlouvy," konstatoval Sobotka.

Zda Mácal povede filharmonii na dalších koncertech, je podle Sobotky nejisté. "To právě nevíme, ale mělo by dojít k naplnění závazků, které jsou podepsané," míní Sobotka.

Mácalova smlouva šéfdirigenta je platná do příštího roku. "Vedle toho jsou také různá angažmá a účast na festivalech, a na ně se podepisují separátní smlouvy," dodal Sobotka. Podle jeho názoru Mácala k rozhodnutí zřejmě vedly negativní novinové kritiky z poslední doby.

Jednasedmdesátiletý Mácal žil po srpnové okupaci roku 1968 v exilu, působil zejména v USA. V čele České filharmonie je od roku 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám