Hlavní obsah

Černá komedie Nerada ruším je vpravdě severská

Novinky, Stanislav Dvořák

Divák si už dávno zvyknul, že míra ujetosti a depresivnosti postav je u severských komedií o něco vyšší než průměr. Snímek Nerada ruším Henrika Rubena Genze není výjimkou a pro člověka, který ví, na co jde, představuje kvalitní zábavu.

Foto: Cinemart

Sara Hjort Ditlevsen ve filmu Nerada ruším

Článek

Roztomilá blondýnka Helena, hlavní postava této černé dánské komedie, působí bezmocně, ale může skrývat děsivá tajemství. Marně touží nalézt svého otce a každého chlapa po čtyřicítce se ptá, jestli to náhodou není on. Vyhodí ji kvůli tomu i z práce v supermarketu, která ji ale stejně nezajímala.

Při procházce se psem se zatoulá do upadajícího divadla, kde vzteklý režisér z posledních sil zkouší divnou hru o jelenovi. Helena okamžitě zavětří, že by to mohl být kandidát na tatínka, protože její matka se také kdysi motala kolem divadla. Když se s ní mile baví, mylně si to vykládá jako zájem o její osobu, režisér však chce do hry obsadit jejího psa. Stane se.

Tak se seznamuje s dalšími členy sboru, kteří také nezapadají do kolonky psychicky zdraví a úspěšní. Autor hry propadá panice v autobuse i na veřejných prostranstvích a stárnoucí herečka hlavní role, která ráda páchá demonstrativní sebevraždy, je v léčebně jako doma.

Co se stalo pejskovi?

V průběhu zkoušení hry Helenin pejsek náhle zemře. Helena navrhne, že bude hrát psa sama. Pak však zmizí i hlavní herečka a to už začíná být hodně podezřelé.

Nerada ruším je vysoce stylizované dílko, které se sice zabývá narušenou psychikou, smrtí a depresí, ale nelze na něj uplatňovat požadavky jako na naturalistické drama. Pokud bychom brali vše naprosto vážně, film by nemohl obstát. Kdo však přistoupí na pravidla hry, bude se bavit - především díky kvalitním hereckým výkonům a černému humoru.

Mladičká herečka Sara Hjort Ditlevsen zneklidňuje svým naivním pohledem a současně možností, že se jedná o psychopatickou vražedkyni zvířátek i lidí. Důkazy však režisér nepředkládá, aby udržel napětí.

Kouzelný je i obtloustlý autor, který trpí dlouhými tvůrčími bloky (toho svého jelena nemůže dopsat) a všeho se bojí, pročež musí jezdit 700 metrů do divadla taxíkem. Stárnoucí hvězda z divadla přitom velice narada vidí, že se autor sbližuje s Helenou a vzniká mezi nimi něco jako vztah.

Komedie má slušné tempo, přijatelnou stopáž a v rukávu spoustu severských fórů o trpících umělcích a závistivých herečkách. Hodně groteskní, ale v podstatě dobře srozumitelná legrace téměř pro každého.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám