Hlavní obsah

Ceny Anděl 2003: zpěvačka roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kategorii zpěvačka roku se utká mnohonásobná vítězka nejrůznějších anket Lucie Bílá, která nepatří jen k nejpopulárnějším obličejům z obrazovky, ale také ji několikrát ocenila právě akademie populární hudby, s rockerkou Lenkou Dusilovou a hlasem ulice, osobitou harmonikářkou Radůzou.

Foto: Alena Kiedroňová

Kdo se psímu kamarádovi věnuje důsledně odmalička, může se těšit na krásné bezproblémové soužití.

Článek

:. ANKETA: Která zpěvačka získá cenu Anděl? Hlasujte v anketě na konci článku.

ZPĚVAČKA ROKU
Lucie BíláJampadampa (recenze)
Lenka DusilováSpatřit světlo světa
Radůza...při mě stůj

Lucie Bílá

Lucie Bílá začínala jako zpěvačka zábavové kapely Rock-Automat, po němž si jí všiml metalový Arakain. Současně však dostala lano od Petra Hanniga, u kterého natočila debutové album s nedospěle rozjíveným hitem Neposlušné tenisky.

Velký průlom však přišel až v roce 1992 s druhým albem Missariel, které produkoval Ondřej Soukup. Díky němu se stala 6-ti násobnou držitelkou Gramy, jak se tehdy jmenovaly ceny tuzemské Akademie. V té době začala působit v muzikálech z nichž první byli Bídníci, následovala Zahrada rajských potěšeních, Drákula, Krysař, Johanka z Arku (za tuto roli získala cenu Thálie v kategorii Opereta, muzikál). V současnosti účinkuje v rockovém muzikálu Excalibur.

Zahrála si také v několika filmech, nejvýraznější roli měla v Králi Ubu, ale hrála i v Čase dluhů a Princezně ze mlejna. Poprvé se však objevila na stříbrném plátně už v roce 1988 v Horké kaši, kde představovala samu sebe.

V roce 1998 vydala autobiografickou knihu Teď už to vím,.... Ve stejném roce jako první popová zpěvačka vystoupila v rámci Pražského jara. V oblasti vážné hudby spolupracovala s několika významnými českými orchestry Pardubická filharmonie, Hudba Hradní stráže a Policie ČR, Český národní symfonický orchestr, Moravská filharmonie, FOK, účinkovala i s Petrem Dvorským a Evou Urbanovou.

Přílišná šíře záběru se však trochu projevila na tom, že album Missariel se jí nepodařilo překonal. Když za ním zaostala v roce 1994 následující deska Lucie Bílá, interpretka se vydala cestou nejmenšího odporu a natočila desku s Karlem Gottem Duety a dvě alba převzatých melodií Hvězdy jako hvězdy (s hitem Trouba) a ještě méně výrazné Úplně nahá. Teprve návrat k osvědčenému týmu Soukup - Osvaldová na loňské desce Jampadampa, představoval návrat k ukázal k pojetí Misariel.

Je několikanásobnou držitelkou cen APH, Českého slavíka a cen Týtý.

  • Diskografie
  • Lucie Bílá - 1986
  • Missariel - 1992
  • Lucie Bílá - 1994
  • Duety (s Karlem Gottem)  1997
  • Hvězdy jako hvězdy - 1998
  • Úplně nahá - 1999
  • Jampadampa - 2003

Lenka Dusilová

Od patnácti let zpívala se skupinou Sluníčko. To se stalo jednou z nejuznávanějších nových kapel první poloviny 90. let. Když se s touto kapelou účastnila soutěže mladých rokových kapel, všiml si jí porotce David Koller. Lenka Dusilová nejen hostovala jako vokalistka Lucie, ale poté s Kollerem založili nepříliš úspěšnou skupinu Pusa, která se před vydáním druhého alba rozpadla. V roce 1999 účinkovala na albu Daniela Landy s písní Holka magor. A právě díky úspěchu této písně dostala nabídku na sólové album, s kterým ji pomáhal opět Koller. V roce 2000 pak získaka cenu APH v kategorii zpěvačka roku. Založila  vlastní skupinu Secretion s níž účinkuje dodnes a v loňském roce natočili společně další album Spatřit světlo světa.

Současně však začala slavit úspěchy i s další významnou kapelou, hostovala s Čechomorem, a to nejen na koncertech, ale také zpívala na jeho mimořádně úspěšném album Proměny, které produkoval Jaz Coleman z Killing Joke.

  • Diskografie:
  • Lenka Dusilová -  2000
  • Spatřit světlo světa - 2003

Radůza

Zpěvačka, kytaristka a v současné době především harmonikářka Radůza začínala s převážně folk bluesově zabarveným repertoárem na ulici, kde ji v roce 1993 objevila zpěvačka Zuzana Navarová. V květnu téhož roku předskakovala v Lucerně Suzanne Vega. Poté začala její užší spolupráce se skupinou Nerez, která trvala téměř dvě sezóny, v roce 1994 s nimi natočila album "Nerez v Betlémě". V roce 1996 vystupovala Radůza, která si sama píše hudbu i texty, jako host legendární skupiny Marsyas. V létě 1999 hrála před Mikem Oldfieldem.

Od ledna 1999 vystupovala v rámci Cabaretu Václava Koubka v Jazzclubu Železná. V roce 2001 dokončila studia na pražské konzervatoři, kde absolvovala studium skladby duchovní kantátou. V témž roce vyšlo její kritikou vysoce ceněné debutové album " Andělové z nebe", které vydala firma Indies rec. Loni na ně navázalo druhé album ...při mně stůj s hitem Jedem.

Je autorkou scénické hudby k divadelním představením Století touhy, Lišák a Baron z Hopsapichu, Tři sestry, Romeo a Jana a Tanec na konci léta. 

  • Diskografie:
  • Andělové z nebe - 200l
  • ...při mně stůj - 2003

Anketa

Která zpěvačka získá cenu Anděl 2003?
Radůza
51,9 %
Lucie Bílá
28,6 %
Lenka Dusilová
19,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 777 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám